Ķimeņu tējai tējkaroti sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties, dienas gaitā izmalko. 0


Sevišķi ieteicamas ķimenes ir jaunajām māmiņām, jo veicina pienradi, stiprina un attīra piena vadus, palīdz sakārtoties hormonālajai sistēmai. Nevajag par varītēm dzert litriem tējas – labi iedarbojas arī karote samaltu graudiņu ar medu.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Ja mazulītis nemierīgs gāzu dēļ, viņam ļoti noderīga vēderiņa masāža ar ķimeņu eļļu. Te gan vērts ielāgot, ka bērna nemiers ir liecība par mātes paaugstināto vātu (stresu) – pietiek ar sakārtotu ēdienkarti viņai noregulēt savu ikdienu, arī zīdainītis nomierinās.

Kāda namamāte, tādi draugi

Adžvainu jeb karaļķimenes der pa graudiņiem pievienot gandrīz jebkuram sakņu un dārzeņu ēdienam. Tas ir sausinošs, spēcina pitu – karstumu, tāpēc piemērotāks vēsāka laika maltītēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Adžvaina specializācija – spēcīgā aromāta dēļ šī garšviela ir iedarbīga inhalācijās stipru iesnu un klepus reizē, jo mazina spazmas un veicina gļotu izvadi. Tikai jāatceras: uzreiz pēc uzvārīšanās katliņam, kurā iebērta tējkarote adžvaina, vajag noņemt vāciņu un ieelpot tikai pirmos tvaikus (uzmanīgi, lai neapdedzinātos) – ēteriskā eļļa ātri gaist. Bērnam pietiks ar to, kas iztvaikos telpā.

Tiem, kam bieži līp vīrusi, pārreiz dienā der ieņemt pa pustējkarotei (2 grami) grauzdētu adžvaina sēklu, dzert arī tēju.

Kā pagatavot

Koncentrēts novārījums var līdzēt alkohola slieksmes mazināšanai. Pirms gulēšanas ieteicams izdzert 30 mililitrus adžvaina novārījuma: ņem pustējkaroti graudiņu uz glāzi ūdens un vāra, kamēr paliek tikai vajadzīgais šķidruma daudzums.

Fenheļa sēklas ir vienīgās no ķimeņotās kompānijas, kas nevis karsē, bet vēsina, tāpēc īpaši ieteicamas tām pitām, kurām gremošanas traucējumi. Pārējā iedarbība – līdzīga kā radiem: sakārto vēdera darbību, ir diurētisks, veicina organisma attīrīšanos no gļotām, jaunajām māmiņām sekmē pienradi.

Nigella jeb melnās ķimenes – mazas un smailas sēkliņas, bet viss spicais dara prātu asāku. Tās noderīgas mentālā aspekta stiprināšanai: kliedē nervozumu, uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spēju, palīdz pret galvassāpēm. Nigella mazina sirds vājumu un ādas iekaisumu, alerģisku reakciju. Eksperimentos apstiprināts melno ķimeņu pretvēža efekts un imunitāti uzlabojoša iedarbība.

Ļoti vērtīga ir nigellas eļļa – iedarbojas tāpat kā sēkliņas, tikai parocīgāka lietošanai.

Anīss kopš sendienām dēvēts par karaļu garšvielu, jo ne tikai priecē garšas kārpiņas, īpaši jau desertos, bet ir ļoti ārstniecisks. Lietojams gan tējā, gan sēkliņu veidā pie ēdieniem: kā gremošanas veicinātājs, afrodiziaks (seksuāli apdzisušajiem stiprina libido) un pretklepus zāle.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.