9,5 miljonus vienādās daļās nedalīs 4

Kā valsts pasūtījumiem atvēlēto naudu plānots dalīt šajā reizē? A. Kiopa uzsver, ka iesniegtie pētniecības projekti tiks sadalīti sešās zinātnes nozaru grupās – dabas zinātnēs, dzīvības zinātnēs un medicīnā, inženierzinātnēs, zemkopības zinātnēs, sociālajās zinātnēs un humanitārajās zinātnēs. Katrā no šīm grupām būs atsevišķs projektu konkurss, taču noteikumi visos konkursos būšot līdzvērtīgi. Priekšroka konkursos tiks dota iecerēm, kas saskan ar akceptētajiem prioritārajiem virzieniem zinātnē nākamajiem četriem gadiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

Taču, cik naudas katrai nozarei būs, vēl nav skaidrs. Kā izvērtēs projektus pirms naudas piešķiršanas, lems nevis IZM vai valdība, bet gan LZP. Tajā ir gan zinātnieku, gan arī ministriju pārstāvji. Padomes priekšsēdētājs J. Kloviņš stāsta, ka pagaidām lēmums par naudas sadali nav pieņemts, apspriesti tikai principi. Pirmkārt, tikšot ņemts vērā tas, cik daudz naudas jau iepriekš “apguvusi” katra zinātņu nozare. Jo tas liecina gan par nozares kapacitāti, gan arī par to, cik dārgi ir nozares pētījumi. “Esmu dzirdējis idejas, ka vajadzētu sadalīt šos 9,5 miljonus eiro sešās vienādās daļās, lai katrai zinātņu nozarei tiek vienāda summa,” teic J. Kloviņš. “Tas nebūtu pareizi, jo nozares ir atšķirīgas. Piemēram, dabaszinātne ir daudz plašāka zinātņu nozare par citām.” Kaut arī dabaszinātnēm ierasts piešķirt vairāk naudas nekā citām – iepriekšējā periodā tā saņēmusi 44 procentus no pētījumiem paredzētās naudas, iekšējais konkurss uz atbalstu bijis daudz mazāks nekā citās nozarēs. “Tā sauktais veiksmes procents bija tikai 14 procenti, kamēr lauksaimniecībā – 30 procenti,” stāsta J. Kloviņš. Kaut gan ierasts par apdalītākām uzskatīt sociālās un humanitārās zinātnes, tajās atbalstīto projektu bijis vairāk nekā dabaszinātnēs.

Otrkārt, tikšot ņemta vērā iesniegto projektu kvalitāte. Treškārt, daļa naudas varētu tikt novirzīta projektiem, par kuriem padome secinās, ka attiecīgo zinātņu jomu derētu attīstīt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turpmāk viss pieejamais finansējums netiks sadalīts uzreiz, bet gan vairākos posmos. Līdz ar to projektu konkursi būs katru gadu.

Viedoklis

Zinātnieks: “par projektiem jākonkurē”

Andris Ambainis, Latvijas Universitātes profesors, veic Eiropas Savienības finansētus pētījumus kvantu fizikas jomā:

“Pārskatot iecerētās prioritātes, izskatās, ka šoreiz pabērna lomā atstātas dabaszinātnes. Taču vai tā tiešām būs, to parādīs reālais naudas sadalījums. Atbalstu nodomu turpmāk par daļu naudas ļaut zinātniekiem sacensties projektu konkursā katru gadu. Citādi ir tā: ja šoreiz atbalstu neguvi, tev nav ko darīt četrus gadus.

Kā mainīsies prioritārie fundamentālo pētījumu virzieni

Prioritārie virzieni 2014. – 2017.

Vide, klimats un enerģija

Inovatīvie un uzlabotie materiāli, viedās tehnoloģijas

Sabiedrības veselība

Vietējo resursu izpēte un ilgtspējīga izmantošana

Valsts un sabiedrības ilgtspējīga attīstība

Letonika

Prioritārie virzieni 2018. – 2021.

Dabaszinātnes, lietišķā matemātika, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas zināšanu ekonomikas attīstībai

Energoneatkarība, energoefektivitāte un klimata pārmaiņas

Vietējo resursu izpēte un ilgtspējīga izmantošana

Sabiedrības veselība, sports, labklājība un demogrāfija

Zināšanu kultūra un inovācijas ekonomiskajai ilgtspējai

Atvērta, iekļaujoša sabiedrība un sociālā drošumspēja

Sabiedrības drošības un aizsardzības izaicinājumi

Latvijas valstiskums, valoda un vērtības (Letonika)

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.