Ar pārmaiņas pakāpieniem 0


Arī ļoti šaurā telpā iespējams ierīkot kāpnes, pat ja minimālā pieejamā platība ir kvadrātmetrs. Tiesa, uz kāpņu platības samazināšanas rēķina tiks ziedotas kāpņu izmantošanas ērtības, jo katrs pakāpiens būs šaurāks vai augstāks nekā tradicionālā tipa kāpnēm. Tāpēc šādas kāpnes īpaši piemērotas ēku pārbūvju gadījumos, kad tiek ierīkots telpas otrais līmenis, izbūvēti bēniņi, pagrabs u. tml. Tās iesaka ierīkot nelielas līdz vidējas noslodzes objektos.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Lasīt citas ziņas

Lai arī pirmajā brīdī pārmaiņa pakāpiena kāpņu konstrukcijā šķiet neērta, šo uzskatu diktē vienīgi pieradums pie kāpnēm, kam ir pilna platuma pakāpiens. Šo kāpņu konstrukcija var būt pat līdz 65 grādiem stāva, tomēr kāpjot pēda balstās visā pakāpiena dziļumā, kas savukārt neļauj tai nošļukt vai noslīdēt no pakāpiena. Tādēļ no ergonomijas viedokļa pārmaiņus pakāpiena kāpnes atzīstamas kā drošs risinājums. Pārmaiņus pakāpieni tiek konstruēti šaurāki un stāvākā leņķī, lai to kompensētu, izmanto tehnoloģijas, kas paaugstina drošību un samazina klupšanas un savainošanās iespēju.

“Rūpnieciskajos objektos paredzētām kāpnēm galvenā prasība ir drošība. Privātmājās iespējami nepierasti, gaumīgi un acij tīkami metāla kāpņu dizainu risinājumi,” stāsta Guntis Kalsnavs, SIA “Metāldarbnīca” valdes loceklis. “Piemēram, kāpnes var projektēt kā daudzfunkcionālu interjera objektu. Papildus savai tiešajai funkcijai kāpnes var kalpot kā virsma objektu novietošanai un glabāšanai, piemēram, kā plaukti, atvilktnes vai galds.”

Koka lāčaķepas

CITI ŠOBRĪD LASA

Vienas no mājīgākajām un arī ekonomiskākajām ir koka kāpnes, kurām ir savas īpatnības. Lai atvieglotu kāpšanu, pakāpienus veido ar īpatnēju formu, ko sauc par lāčaķepu vai pīles pēdu. Tas nozīmē, ka viena pakāpiena puse ir sašaurināta un ir tikai 14 – 15 cm plata, bet otra puse ir 28 – 30 cm plata. Nākamo pakāpienu veido otrādi. Cilvēks kāpj tikai uz pakāpiena platās daļas, izlaižot šauro (nedaudz ir jāpierod, un viss kārtībā!), atgādinot kāpšanu pa pārmaiņas pakāpiena kāpnēm. Lāčaķepas pakāpienus ražotāji gatavo no 40 mm bieza, augstvērtīga līmēta koka (priede, bērzs, osis, ozols). Kāpnes ir stāvas un sasniedz 46 – 50 grādu lielu slīpumu. Tā kā telpa ir ierobežota, pakāpiena augstums var variēt no 19 līdz 21 cm. Ražotāji kāpnes no nodilšanas sargā ar gruntējumu un poliuretāna lakas divām kārtām. Zem kāpnēm noteikti jābūt tepiķītim, kur noslaucīt kājas, lai uz koka pakāpieniem nenonāktu smiltis. Vislabāk mājās staigāt istabas apavos. Daži īpašnieki pašlīpošo aizsargpaklājiņu klāj uz pakāpieniem, tomēr tas mazina tīra koka šarmu. Ja nu laka uz pakāpieniem pēc apmēram desmit gadu ekspluatācijas ir padilusi, pakāpienus var pārslīpēt un pārlakot.

“Koka kāpnes ir mūžīga vērtība. Arī šobrīd vismodernākās kāpnes – viengabala dzelzsbetona laidiens, stikla margas, koka pakāpieni un koka lenteris – neiztiek bez dabiska koka pieskāriena,” stāsta “Ariella.lv” projektu vadītāja Elena Aleidzāne.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.