Foto – Shatterstock

Nomākt vai veicināt? 0

Jo ātrāk klepu sāk ārstēt, jo labāki rezultāti. Bieži vien pietiek ar elpceļu gļotādu mīkstinošiem un mitrinošiem preparātiem, piemēram, smiltsērkšķu eļļu saturošiem aerosoliem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šajos 5 datumos dzimušas īstas kompānijas dvēseles, viņi burtiski izstaro gaismu visur, kur iet
TV24
“Par 40 minūtēm viņa saņēma vairāk nekā es mēnešalgā…” Kreituse norāda uz ņirgāšanos par skolotājiem 6
Kokteilis
FOTO. “Neizsakāmi lepojamies!” Madaras Raabes un Kiviča meita godam pārstāvējusi Latviju starptautiskā līmenī
Lasīt citas ziņas

Tā kā iekaisuma bojātā gļotāda kļūst sausa un kaklā rodas skrāpējoša sajūta, svarīgi uzņemt daudz silta šķidruma. Pašsajūtu uzlabo arī mitrinošas sūkājamās tabletes. Kairinājumu mazina medikamenti, kas satur priežu pumpuru, efejas, mārsila vai citu augu ekstraktu.

Zāļu izvēle atkarīga no tā, vai klepus ir sauss vai mitrs. Sausu klepu jācenšas ārstēt, lai tas nekairinātu gļotādu. Vislabāk palīdz kodeīna vai kodeīna sintētiskie preparāti, kas nomāc klepus refleksa centru, taču iespējamo blakņu dēļ tos drīkst lietot tikai īsu laiku un tad, ja citādi nevar iztikt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kaiti ielaižot, dažkārt rodas ieraduma klepus, kad, kaklā kaut vai nedaudz iekņudoties, sākas gandrīz nebeidzama klepus lēkme. Šī problēma reizēm turpinās mēnešiem ilgi, un tad nereti jāņem talkā šie spēcīgie medikamenti.

Sausa klepus gadījumā lietojot atklepojošus līdzekļus, tas tikai pastiprināsies un nekādas jēgas nebūs. Ja, ievelkot elpu, bronhos burbuļo, tas nozīmē, ka kāsu nedrīkst nomākt. Jācenšas krēpas sašķidrināt un mīkstināt, lai tās vieglāk izdalītos. Jāņem vērā, ka atklepojošie līdzekļi klepu pastiprinās, jo kairinās kuņģa gļotādu.

Ja klepus ir ļoti stiprs, reizēm ārsts iesaka abu veidu zāles, piemēram, dienā atklepošanu veicinošus, bet vakarā klepu nomācošus līdzekļus. lai naktī varētu mierīgi gulēt.

Dažkārt labāk lietot kombinētus medikamentus, kas sašķidrina krēpas, paplašina bronhus un mazina to spazmas. No dabiskiem līdzekļiem šāda ietekme ir efejas ekstraktu saturošiem medikamentiem.

Vēl var noderēt sildošās ziedes, ko klāj uz krūtīm, muguras vai pēdām un kas veicina asinsvadu paplašināšanos un elpceļu apasiņošanu. Dziedējoša ietekme būs arī to sastāvā ietilpstošajām ēteriskajām eļļām.

! Antibiotikas nepieciešams lietot vienīgi tad, ja klepu ierosinājušas baktērijas, tas piecu dienu laikā pastiprinās, izdalās strutainas krēpas un ir augsta temperatūra. Šīs zāles izmanto arī infekciozās alerģijas gadījumā, kad mikrobi organismā darbojas kā alergēni un izraisījuši astmatisku bronhītu.

Ja klepus jau pārgājis, tomēr jāielāgo – kamēr elpceļu gļotāda nav pilnībā atjaunojusies, tā arvien būs uzņēmīga pret apkārt klīstošajiem vīrusiem.

Nelāgās sekas

Klepu nevajadzētu atstāt bez ārstēšanas, jo tas var liecināt par nopietnu slimību un izraisīt dažādas komplikācijas, piemēram, plaušu karsoni. Klepojot saspringst krūškurvja, plecu un skausta muskuļi, tāpēc ilgākā laikā paaugstinās to tonuss. Nereti sāp visa muskulatūra gluži kā pēc trenažieru zāles apmeklējuma.

Reklāma
Reklāma

Tā kā saspringušie muskuļi nospiež mugurkaula kakla daļas asinsvadus, var paaugstināties asinsspiediens. Ja tiek kairinātas starpribu nervu saknītes, veidojas starp­ribu neiralģija. Iespējamas hroniskas sāpes krūškurvī. Reizēm stipra kāsēšana provocē urīna nesaturēšanu, it īpaši gados vecākām sievietēm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.