Foto: SHUTTERSTOCK

Ājurvēdas ārste: 
pret gļotām ar asumiņu 1

Ājurvēdā iesnas uzskata par kaphas jeb gļotu disbalansu organismā. Visbiežāk ar tām sirgst kaphas konstitucionālajam tipam piederošie, jo viņiem ir plāna un tūskaina deguna gļotāda, kurai mikrobi viegli izkļūst cauri. Šiem cilvēkiem raksturīgs arī lēnīgums un liekais svars.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Lasīt citas ziņas

Daudziem imunitāte mēdz vājināties stresa un noguruma brīžos. Sargājot nervu sistēmu, organisms sāk pastiprināti ražot gļotas, lai to atvēsinātu – it kā uzlejot aukstu ūdeni, tādēļ degunā veidojas tūska un gļotas.

Ājurvēdas ārste Ilona Ābele iesaka iesnu profilaksei ik rītu skalot degunu ar remdenu sālsūdeni, glāzē ūdens izšķīdinot ceturtdaļu tējkarotes sāls. Šim nolūkam izmanto mazu kanniņu vai krūzīti ar garu snīpi. Pieliecot galvu, pa vienu nāsi šķidrumu lej iekšā, otru aizspiež ciet, rauj uz iekšu un izspļauj pa muti. Pēc tam to pašu atkārto ar otru nāsi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sākumā šī procedūra var šķist nepatīkama, taču pierodot tā nesagādās problēmas. Veicot to regulāri, iesnas piemeklē retāk. Taču, lai lieki nekairinātu gļotādu, nevajadzētu pārcensties un darīt to vairākas reizes dienā.

Ko darīt?

● Sākoties iesnām, pārstāt lietot uzturā biezpienu, sieru, kefīru un citus govs piena produktus, svaigus gurķus, melones un vīnogas, kas satur daudz šķidruma un organismā pastiprināti veido gļotas.

● Gatavot garšvielu tējas, kas silda ķermeni no iekšpuses, mazina tūsku un gļotu izdalīšanos. Svaigu ingvera sakni sarīvē, aplej ar karstu ūdeni un uzlējumu dzer maziem malciņiem. Vai arī ņem sasmalcinātu ingveru, melnos piparus, koriandru un kardamonu vienādās daļās, liek vienu tējkaroti uz litru ūdens, vāra desmit minūtes, nostādina un dzer.

● Ja deguns ir pilnīgi ciet, vakaros tajā pilina trīs pilienus vienādās daļās sajauktu sinepju un sezama eļļu. Var atkārtot vairākas reizes dienā. Ja vien var paciest, nav jābaidās, ka kož.

● Pie deguna pamatnes un tā ejās iesmērē nedaudz siddhalepa balzama. To var iepilināt arī karstā ūdenī un elpot tvaikus vai mazliet pievienot siltam ūdenim un izsildīt tajā kājas.

● Imunitātes stiprināšanai lietot ājurvēdisko ievārījumu čavanprašu, kas satur spēcinošu garš-
vielu un augu kompleksu. Tas patiks tiem, kam garšo piparkūku mīkla.

● Kad izdalījumi kļuvuši biezi un zaļgandzelteni, palīdz augs ar dabisku antibakteriālu iedarbību – nīms. Lieto pa divām kapsulām trīsreiz dienā pāris nedēļas.
● Var ēst čili piparus – lai deguns tek vēl vairāk un acis asaro. Noder arī citi asi un sildoši produkti, jo palīdz izvadīt gļotas no deguna, aizdegunes un pat plaušām.

Reklāma
Reklāma

● Ja kārtējo reizi piemeklējis deguna blakusdobumu iekaisums – doties pie ārsta, lai vispirms novērstu akūto saasinājumu, un tad veikt procedūras – īpašu sejas masāžu, degunu sildot ar speciāliem augu tīstoklīšiem pindām. Pēc tam tajā pilina spēcīgas iedarbības eļļu, lai norūdītu gļotādu un iztīrītu deguna dobumus. Pēc septiņām procedūrām pašsajūta būs ievērojami uzlabojusies.

● Sāpīgus deguna blakusdobumus mierināt, plānā kārtiņā pasmērējot uz pieres sinepju eļļu, raugoties, lai tā neiekļūtu acīs. Pēc tam problemātiskās vielas pasilda ar siltu olu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.