Foto – Zanda Birze

Vai vajag mēslot? 0

Pēc ražas novākšanas var izmantot kālija un fosfora rudens mēslojumu. Tas īpaši vēlams, ja raža bijusi liela. Rudenī parasti izmanto kālija hlorīdu (20 g/m2) un superfosfātu (60 g/m2). Šie minerālmēslojumi iedarbojas lēni, augiem tie ir pieejami arī pavasarī. Kālija hlorīds jāiestrādā rudenī, lai no augsnes virskārtas izskalotos mēslojumā esošais hlors, jo tas augiem ir kaitīgs.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

– Savā ābeļdārzā minerālmēslus tikpat kā neizmantojam. To vietā apdobēs liekam augsnes auglību paaugstinošu mulčas segumu no nopļautās zāles. Ja zaļā masa regulāri paliek koku sakņu zonā, barības vielas atkārtoti cirkulē turpat vien augsnē un ar to arī gandrīz pietiek. Lietojot mulču, papildu mēslošana ar slāpekli vajadzīga tikai pavasarī. Tas jādod, lai notiktu normāla augšana, zaru galos būtu pietiekams pieaugums, koki būtu veselīgi, ar lielām lapām, – skaidro zemnieku saimniecības “Mucenieki” saimniece Ligita Rezgale. – Latvijas Valsts augļkopības institūtā tikai nesen ir uzsākti pētījumi par to, kā mēslot augļu kokus, kas potēti uz punduru un puspunduru klona potcelmiem. Līdzšinējie ieteikumi minerālmēslu lietošanai domāti vien liela auguma kokiem, kas potēti uz sēklaudžu potcelmiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.