Mazo ražotāju produkcija nevar būt lēta: eksperte skaidro ekonomisko realitāti 0
Lai arī sabiedrībā bieži dzirdams aicinājums atbalstīt vietējos un mazos ražotājus, ekonomikas likumsakarības liecina, ka lētuma un neliela apjoma ražošana neiet kopā. Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe TV24 raidījumā “Dienas personība” skaidro, kāpēc maza apjoma ražošana nevar konkurēt ar lielajiem apjomiem un kāda būtu valsts loma situācijas uzlabošanā.
“Mazo ražotāju produkcija un lētums neiet kopā, tāpēc, ka ekonomikā ir viens no pamatnosacījumiem – ja tu ražo vairāk, viena vienība sanāk lētāka. Ja maz ražo, nav modernas tehnoloģijas – daudz kā nav. Maz ražojot, objektīvi nesanāk saražot lēti,” atklāj Gulbe.
Viņa stāsta, ka ļoti bieži mazajiem ražotājiem ir liels īpatsvars roku darbam, precīzam, rūpīgam darbam, cita veida izejvielām. Tādējādi produkts, kas ražots šādā veidā, nevar būt lēts.
“Viens no uzdevumiem gan Ekonomikas ministrijai, gan Zemkopības ministrijai, kas to jau dara, ir nevis regulēt cenas un satraukties, ka cilvēki nevar nopirkt to pārtiku, kas ir veikalu plauktos, bet panākt, lai cilvēkiem ir nauda makā un viņi to var atļauties. Daudzās valstīs pārtika ir daudz dārgāka nekā pie mums, bet viņi par to neuztraucas, jo viņiem ir nauda,” uzsver Gulbe.
Viņasprāt, ir jāveicina ekonomika, lai Latvijā būtu lieli, konkurētspējīgi uzņēmumi. Gulbe skaidro, ka lielie un konkurētspējīgie uzņēmumi savās ķēdēs parasti iesaista arī mazos uzņēmumus. Tas visā nozarē paceļ līmeni un efektivitāti.