Foto – Fotolia

Dace Rezeberga: Tas apdraud pacientu drošību 0


Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste Dace Rezeberga apzinās mediķu pārguruma problēmas svarīgumu un bīstamību: “Katru mēnesi, kad man jāsastāda dežūru saraksts, tas ir ļoti grūts uzdevums, jo es atbildu par drošību, lai komanda būtu darboties spējīga, bet es vairs nevaru garantēt, ka šī komanda spēj atrisināt sarežģītas lietas, kādas medicīnā mēdz būt. Līdz ar to tas apdraud pacientu drošību. Tāds ārsts, kas ir pārguris un pārstrādājies – cik daudz no viņa par prasīt atbildību un kā var pārmest par to, ka viņš kaut ko nav izdarījis?”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 83
Lasīt citas ziņas

Ārzemju pētījumos ir pierādīts, ka ārstu stresa līmenis tieši proporcionāli ietekmē efektivitāti, uzmanību un iespēju kļūdīties, līdz ar to apdraudot pacientu drošību. Latvijā nav kontroles mehānisma ne ārstniecības personāla pārstrādāšanās konstatēšanai, ne pārtraukšanai. Ja medicīnas iestāde izvēlas iestrādāt savos darba līgumos vai koplīgumā punktus, kuri paredz informēšanu par blakus darbiem vai tos ierobežot, teorētiski ir iespējams samazināt darbinieku noslodzi, taču tas draud ar speciālista zaudējumu konkrētajai iestādei. Lai gan varētu apturēt medicīnas personāla pārstrādāšanos un izdegšanas varbūtību no darba devēja puses, tādā veidā tiktu liegta iespēja nopelnīt pienācīgu atalgojumu. Šeit veidojas apburtais loks, kurā iesaistīta ne tikai pacienta, bet arī paša mediķa veselība, drošība un labklājība. Vai tā būtu rīcība no arodbiedrību puses, sistēmas sakārtošana vai slimnīcas iekšējā motivācijas sistēma, bet problēma nedrīkst palikt bez uzmanības.

Mediķu vidū vairāk pašnāvību

Mediķu pārstrādāšanās ir abpusgriezīgs zobens – cieš ne tikai pacients, bet arī pats ārsts. Jau esam rakstījuši, ka mediķu vidū ir vairāk pašnāvību. Viens no aspektiem, kas to ietekmē – pārslodze.
Atsauces (pētījumi par stresu un kļūdīšanos):
journals.lww.com
medsci.org
journals.plos.org

CITI ŠOBRĪD LASA

Portāls Veselam.lv turpinās rakstu sēriju par mediķu pārslodzi un nepilnīgo, netaisnīgo likumdošanu attiecībā pret mediķu darba stundām. Stāstīsim pieredzes stāstus, kāpēc mediķi izvēlas šādu darba slodzi un kā to iztur. Rakstīsim par pierādījumiem, kādas ir sekas pārslodzei. Meklēsim iespējamos risinājumus. Ja jums ir, ko teikt par šo tēmu no pieredzes, variet rakstīt Veselam.lv redaktorei: [email protected]

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.