Plašie melleņu lauki 5

Kopā ar saimnieci Māru Rudzāti pastaigājāmies pa plašajiem melleņu laukiem, kuri ir 56 hektāru platībā. Melleņu laukos ir gan bērnudārzs, kur aug mazie stādi, kas tiek iepirkti no Amerikas – melleņu dzimtenes, gan lielie stādi, kuri jau ražo mellenes. Stāds sāk ražot ogas, kad tas sasniedz 2,5–3 gadu vecumu. Visproduktīvākie ir stādi, kuriem ir jau 7–8 gadi. Melleņu krūmi izaug līdz pat 1,2–1,8 metru garumā, daži pat sasniedz 3 metru augstumu. Melleņu krūmi aug kūdrā, kas dabiski līdzinās purva vai meža augsnei.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Lasīt citas ziņas

Melleņu stādi ir ražīgi no jūlija vidus līdz septembra vidum. Kad mellenes no lauka ir nolasītas, tās tiek vestas uz pēcapstrādes cehu. 1700 kvadrātmetru lielais cehs tika atvērts 2013. gadā, pateicoties Eiropas Savienības fondu palīdzībai. Tajā ogas pārlasītas. Varu apgalvot, ka teju visas ogas ir ļoti kvalitatīvas un izturīgas, – par to pārliecinājos pati ar savām acīm. Pēc ogu safasēšanas trauciņos, kas paredzēti Rimi un citiem veikaliem, tās tiek uzglabātas noliktavās, kur temperatūra ir ļoti zema – aptuveni 1 grāds.

Amizanti, ka pirms 2003. gada, kad Māra izdomāja audzēt krūmmellenes, viņa ne reizi vēl nebija redzējusi to stādu. Viss sākās ar divtūkstoš stādu iedēstīšanu, tagad šis skaits ir sasniedzis jau 150 tūkstošus, kas var saražot pat 200 tonnu melleņu gadā. Protams, mellenes uz Līvbērzes pagastu var doties lasīt jebkurš no mums, bet iepriekš noteikti piesakoties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nākotnes plāni

Māra ar dēlu un mantinieku Mārtiņu Rudzātu, kurš ir Baltijas ogu kompānijas produkcijas kvalitātes uzraugs, nākotnē plāno palielināt melleņu apjomu un nepārtraukti strādāt pie to kvalitātes un produktivitātes. Ogas tiek pārdotas visās trijās Baltijas valstīs, bet līgums jau pastāv ar ICA uzņēmumu Zviedrijā. Nākotnē plānots tās eksportēt arī uz citām valstīm. Saimniekiem ir svarīgi, ka viņi var nodrošināt cilvēkus ar šīm lielajām un gardajām mellenēm gan Latvijā, gan ārpus tās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.