33

Hārvarda universitātes spožums un kauns

Trešajam lielākajam darījumam vajadzēja notikt pērn. Bet nenotika. Spriežot pēc Francijas Ārlietu ministrijas mājas lapas par divpusējām attiecībām ar Latviju, franču uzņēmums “Société Forestière – Caisse des Dépôts Group” Latvijā plāno iegādāties 12 000 hektārus meža. Tik lielas platības pārdošanā ir tikai vienam – otram lielākajam zemes īpašniekam “Greengold Value Forest Latvia”. Pēc Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma valsts kadastra datiem, SIA “Greengold Value Forest Latvia” pieder 1191 zemes gabal 16 098,5 hektāru kopplatībā. No kopplatības 5351,7 hektārus aizņem lauksaimniecībā izmantojamā zeme, pārējais – meži. Vēl pirms četriem gadiem tai piederēja divarpus reižu mazāk, kas liecina, ka pēdējā laikā iepirkusies ar vērienu.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Uz jautājumu, vai patiešām ir nodoms pārdot visus tai piederošos 16 000 hekt­ārus, uzņēmuma pārvaldnieks Jānis Freibergs atbild apstiprinoši. Pagājušā gada nogalē esot uzradies arī pircējs no Francijas. Kāda summa tiek prasīta pircējam un kāpēc īpašumi tiek pārdoti, to pārvaldnieks gan nevarēja pateikt. To zinot tikai īpašnieki Luksemburgā, kuri arī nodarbojas ar pārdošanu. Tomēr darījums nav noticis. “Pēdējā brīdī pircējs pazudis un darījums neesot noticis, tāpēc pašlaik īpašnieks meklējot citu,” stāsta Jānis Freibergs.

Pēc “Firmas.lv” datiem, šis uzņēmums pieder Luksemburgā reģistrētajam “Greengold European Capital S.A.”. Tas savukārt, kā noskaidrojis OCCRP (Organizētās noziedzības un korupcijas ziņošanas projekts), caur sarežģītām shēmām no Luksemburgas caur Zviedriju un ASV Delaveras štatu aizved pie ASV vecākās un prestižākās universitātes saimnieciskā atzara – “Harvard Management Co.” Daļa akciju pieder arī bijušajam zviedru premjerministram Joranam Pēršonam, atklājis Borge Nilsons.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zīmīgi, ka “Harvard Management Co.” taktika ir izplesties aizokeāna zemēs, ieguldot naudu meža īpašumos arī Austrumeiropā, un to atpelnīt pārdodot. Tieši Hārvarda firma caur tai piederošo “Phemus Corporation” 2008. gadā palīdzēja izplesties “Bergvik Skog”, pārdodot SIA “Fraxinus”. Līdzīgi 2015. gadā Rumānijā savu ārzonās noslēpto “Scolopax Srl” – zviedru “IKEA”. Togad Hārvarda universitātes juristiem bija jāsēž Rumānijas tiesās korupcijas lietā, kur šo firmu apvaino zemes pirkšanā par paaugstinātu cenu apmaiņā pret kukuli miljona dolāru apmērā, vēsta aģentūra “Bloomberg”. Jau jūtot briestošās nepatikšanas, “Harvard Management Co.” pēdējos gados zemes lietas sāka kārtot caur “Greengold European Capital S.A.”, izpētījis OCCRP. Arī Latvijā iepriekš “Harvard Management Co.” piederējušo zemes īpašnieci SIA “Empetrum” 2015. gadā pārņēma “Greengold”, kas norāda uz līdzīgu slēpšanās pieeju.

Kāds tam sakars ar Latviju? Vistiešākais. Vēršoties pie vienīgā, kam ir tik daudz zemes pārdošanā, franču kompānija “Société Forestière”, iespējams, nobijās no tā, ka “Greengold” īpašnieks – Hārvarda menedžments – ir iesaistīts korupcijas skandālā Rumānijā. Par ko franči nezināja 2012. gadā, kad publiski paziņoja par investīcijām Latvijas mežos.

Ka ārzemnieki Latvijā un mūsu abās tuvākajās kaimiņvalstīs lielās platībās izpērk zemi un mežus, nav ne liels pārsteigums, ne jaunums. Tā rezultātā starp uzņēmumiem un privātpersonām, kurām Latvijā pieder visvairāk lauksaimniecībā izmantojamās zemes, ir tikai ārzemnieki. Latvijas pilsoņu tur nav.

Un šķiet, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, kurā, bez ierunām pakļaujoties Eiropas Komisijas spiedienam, pašlaik gatavo grozījumus likumprojektā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”, dara visu, lai Latvijas pilsoņu lielāko zemes īpašnieku sarakstā (ne tajā, ko apkopo zemesgrāmata) arī turpmāk nebūtu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.