Foto – Karīna Miezāja

  0

Par fiksēto maksājumu tomēr vēl spriedīs

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola bija gandarīta, ka koalīcija ir piekritusi sociālo iemaksu palielinājumam, bet tiem, kuri nav nodarbināti, viņasprāt, būtu nosakāms fiksēts ikmēneša maksājums, kas dotu vēl papildu naudu veselības aprūpei.

“Tas, vai šim lēmumam piekritīs sociālie partneri, īpaši darba devēju konfederācija un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, lielā mērā būs atkarīgs no tā, kāda būs nodokļu reforma. Ja īsteno tikai finansējuma pieaugumu medicīnai, tad tas ir nodokļa palielinājums, bet, ja to dara kontekstā ar nodokļu reformu, tad savukārt tas ir pieņemami,” sacīja finanšu ministre.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī Nacionālā apvienība paudusi atbalstu sociālo iemaksu pieaugumam kopā ar pārējiem nodokļu reformas pasākumiem, uzsverot, ka veselības aprūpes finansēšanas līdzdalība būtu jāuzņemas arī pašreizējiem aplokšņu algu maksātājiem.

Ja plāns īstenosies un medicīnai tiks piešķirti gandrīz 200 miljoni eiro, tad, kā aprēķinājusi Veselības ministrija, būtiski tiktu samazināts gaidīšanas laiks, lai saņemtu ārstu konsultāciju vai izmeklējumus. Tās sniegtu ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā (šobrīd pacients endokrinologa konsultāciju gaidā vidēji 241 dienu, oftalmologa – 221 dienu, neirologa – 155, bet ginekologa – 123 dienas). Nedaudz saruktu rindas arī uz endoprotezēšanas operācijām, jo papildus varētu nodrošināt 2184 operācijas, kā arī citiem medicīnas pakalpojumiem.

Novirzot vairāk nekā 70 miljonus eiro mediķu darba samaksai, vidējā darba samaksa ārstiem pieaugtu no 859 eiro līdz 1209 eiro, medicīnas māsām – no 537 eiro līdz 730 eiro, māsu palīgiem – no 400 eiro līdz 484 eiro.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.