Foto – Shutterstock

Olbaltumvielu uzņemšana pēc 40 gadiem 0

Pēc 40 gadiem olbaltumvielu kā celtniecības materiāla nepieciešamība, salīdzinot ar gados jaunākiem cilvēkiem, ir ievērojami mazāka. Tomēr, lai audi atjaunotos un veidotos tādas vielas kā fermenti un hormoni, joprojām ir nepieciešami vismaz 100 grami olbaltumvielu diennaktī. Turklāt svarīgāks ir nevis daudzums, bet olbaltumvielu sastāva kvalitāte.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība 4
Lasīt citas ziņas

Pieaugušajiem īpašu vērtību iegūst tās olbaltumvielas, kas satur aminoskābi – metionīnu, kas tiek izmantots organismā, lai veidotu lipotropās vielas. Metionīnu daudz satur piena olbaltumvielas, tādēļ tās jālieto kopā ar gaļas un zivju olbaltumvielām.

Gaļa un piens kombinācijā ar dažiem augu valsts produktiem, īpaši dārzeņu olbaltumvielām, rada vislabvēlīgāko olbaltumvielu proporciju organismā. Tāpēc ir svarīgi iekļaut dienas devā vismaz vienu piena olbaltumvielu saturošu pārtikas produktu, vēlams biezpienu vai tā izstrādājumu. Turklāt piena produkti ir labākais kalcija avots, kas nepieciešams organismam, un te kalcijs saistīts ar olbaltumvielām viegli sagremojamā formā.

Kā saskaņot produktus

CITI ŠOBRĪD LASA

Sekojot laba uztura pamatprincipiem pēc 40 gadiem, nepieciešams pievērst uzmanību ne tikai tam, ko un cik daudz mēs ēdam, bet arī to vai citu produktu savienošanai. Gaļu un zivis vēlams izmantot vārītus. Ir vēlams ierobežot ceptu pārtiku uzturā, un ir svarīgi pilnīgi izslēgt no ēdienkartes treknu cūkas un jēra gaļu, lasi. Piedevās var ēst dārzeņus un kartupeļus, jo īpaši apvienojumā – kāposti, burkāni, kartupeļi, bietes. No graudaugiem labākie ir rīsi. Derīgi un nepieciešami arī pupas un labi novārīti zirņi zirņu zupas vai neliela daudzuma zirņu biezeņa veidā.

Vēlams ierobežot olu skaitu, bet izslēgt tās no diētas nevar – pat ja tās satur daudz holesterīna, tās satur arī citas, bioloģiski vērtīgās, vielas. Olas satur ievērojamu daudzumu lecitīnu, turklāt olu tauki satur aktīvās nepiesātinātās taukskābes ar optimāliem bioloģiskiem rādītājiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.