Ilmārs Mežs un Lidija Leikuma: “Ir pietiekami daudz akadēmisku pētījumu par izloksnēm, bet šis ir populārs, katram cilvēkam piemērots un saprotams. Šis izdevums ir piemineklis latviešu valodai, kura aiziet.”
Ilmārs Mežs un Lidija Leikuma: “Ir pietiekami daudz akadēmisku pētījumu par izloksnēm, bet šis ir populārs, katram cilvēkam piemērots un saprotams. Šis izdevums ir piemineklis latviešu valodai, kura aiziet.”
Foto – Valdis Semjonovs

Lidija Leikuma: – Es nāku no Latgales, mana dzimtā valoda ir Izvaltas izloksne. Agrāk gan teicām – Izvolts, tas bija mūsu visa centrs. Līdz skolai nezināju, ka ir kāda cita latviešu valoda. 1. septembrī lielās meitenes ved mūs uz aktu zāli, uzrunā latviešu literārajā valodā, es brīnos. “Kā tevi sauc?” jautā. “Ļideja Ļeikuma,” atbildu. Vai man kāds ir teicis, ka nevajag tos līdzskaņus tik ļoti mīkstināt? Skolā nedrīkstēja runāt latgaliski, bet starpbrīžos runājām. Izlaiduma priekšvakarā sēdējām skolas pagalmā un spriedām, kā par mums “pareizie” latvieši zobosies. Tomēr laimējās – Filoloģijas fakultātē bija labi kursabiedri, manu izloksni profesore Marta Rudzīte novērtēja kā īstu “zelta bedri”, varēju darboties dialektoloģijā pēc sirds patikas. 4

– Vai ir skaidrība, kā izloksnes radušās?

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

– Izlokšņu izveidošanos veicināja ļaužu piesaiste noteiktai dzīves vietai. Un dzimtbūšana – muižu manto kunga dēls, no viņa dēladēls, pārmantojot arī ļaudis. Protams, ir svarīgi, kāds etnoss kur dzīvojis, uz kuras cilts valodas bāzes izloksne veidojusies.

Ilmārs Mežs: – Tik ilgi noslēgti, vienā muižā dzīvojot, izveidojās atšķirības. Tolaik jau nebija ne radio, ne televīzijas, un retais bija ticis tālāk par savu pagastu.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai izloksnes ir arī rīdziniekiem? Piemēram, Raimonds Pauls droši vien runā Iļģuciema izloksnē?

Lidija Leikuma: – Rīdziniekiem tādas vienas izloksnes nav, katrs taču cēlies no kādas savas puses. Kā Kārlis Mīlenbahs 20. gs. sākumā teicis: “Rīgā dzīvo sajaukta tauta.” Pauls ir pārmantojis savas mammas runas īpatnības, viņa nākusi no Vidzemes lībiskajām izloksnēm. Tāpēc viņš vārdu galotnes norauj.

– Pāriesim pie jaunā izdevuma “Latviešu valodas izlokšņu paraugi”. Kā atradāt teicējus?

– Latvijas Universitātē sākotnēji latviešu valodas un literatūras studentiem bija obligātā dialektoloģijas prakse. Staigājām pa pagastiem un meklējām piemērotus teicējus. Vispirms jautājām pagastmājā, lai taustīšanās nav bezgalīga, jo laiks ir ierobežots. Pēdējos gados ir sarežģītāk – autobusi nekursē, lai pagasta dziļumā nokļūtu, vajag mašīnu, finansējumam vajag rakstīt projektus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.