Diāna Lapsa
Diāna Lapsa
Foto – Timurs Subhankulovs

– Bet vai tad Francija nav mainījusies pēc nesenajiem teroristu uzbrukumiem Parīzē? 5


– Pat ļoti! Cilvēkos ir iesētas bailes. Ielās bieži redz automātiem bruņotus policistus. Lai ieietu skaistajā Strasburgas Sv. Toma baznīcā uz Ziemassvētku koncertu, sievietēm bija jāatver un jāparāda rokassomas un jāatpogā mēteļi. Atklāti sakot, pēc tādas pārbaudes bija mazliet neomulīga sajūta atrasties starp vairākiem tūkstošiem klausītāju.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

Franči mīl dzīvi un māk to baudīt. Lai gan viņi paši to vēl negrib atzīt, patiesībā patlaban notiekošais viņus ir izsitis no līdzsvara. Ikdienas sarunās gan jūtama uzspēlēta bravūra – viņi mūs neiebiedēs! Bet jaunā situācija izslēdz bezrūpību, kas patiesībā ir viena no franču mentalitātes galvenajām īpašībām. Dzīve piespiež mainīties, spert radikālus soļus. Piemēram, tiek apspriesta iespēja atņemt Francijas pilsonību tiem dubultpilsoņiem, kuri izteikuši valsts varai nelojālus uzskatus. Netiek minēts, kuri, bet visi saprot, ka ar to pirmām kārtām domāti iebraucēji no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem.

– Tiek uzskatīts, ka gada tumšākajos mēnešos, kad maz saules, ir auksts, cilvēkiem ir nomāktāks garastāvoklis. Nesen arī aizvadījām svētku nedēļu. Man par lielu pārsteigumu, ne visus Ziemassvētki un Jaungada sagaidīšana iepriecinājusi. Daži sūdzas – par daudz to svētku un viesību, tikai nogurām, pārpūlējāmies, pārēdāmies, iztērējāmies. Bet viens paziņa atzinās – riebjas tā ķnada, uznāca depresija, ieslēdzos mājās, izslēdzu telefonu, četras dienas vispār neizgāju uz ielas. Vai tiešām pastāv kaut kas līdzīgs svētku depresijai?

CITI ŠOBRĪD LASA
– Mana pieredze nav tik bēdīga. Bet cilvēkiem jau iet visādi. Vienīgi ar vārdu “de­presija” gan vajadzētu uzmanīties. Lietots vietā un nevietā, tas ir ļoti novazāts. Tikpat labi mēdz runāt par pirmskāzu un pēckāzu, pirmsdzemdību un pēcdzemdību, par 30, 40 un 50 gadu vecuma krīzēm un depresijām. Nav tādas Ziemassvētku depresijas. Bet ir cita problēma. Ziemassvētki ir izteikti ģimenes svētki, tajos cenšas sanākt kopā tuvi un tāli radi – dažkārt pat tie, kuri ikdienā nemaz tik labi nesatiek. Vientuļam cilvēkam šī svētku noskaņa tik tiešām var pastiprināt vientulības un pamestības sajūtu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.