Zinot par nepatīkamajām klimaktēriskajām izpausmēm, kā arī vēloties pēc iespējas ilgāk saglabāt reproduktīvo funkciju, ne viena vien sieviete noteikti iedomājas, vai menopauzi varētu aizkavēt. 0


“Atbildot šīm sievietēm, gribu vēlreiz pakavēties pie iemesla, kāpēc organismā iestājas menopauze,” saka ginekoloģe Vija Veisa. “Tā ir pakāpeniska olnīcu funkci-ju izbeigšanās. Piedzimstot meitenes 
organismā ir divi miljoni olšūnu, pubertātes vecumā vairs tikai 300–400 tūkstošu, un turpmāk ik mēnesi to skaits samazinās aptuveni par tūkstoti. Tātad menopauze, līdzīgi kā pubertāte, uzskatāma par normālu dzīves posmu sievietes dzīvē. Tā nav jāuztver ne kā kaut kas slikts, ne labs.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Protams, menopauzei ir sekas. Vēlāk sievietei var būt maksts gļotādas sausums, urīna nesaturēšana, aptaukošanās, osteoporoze, paaugstinās sirds un asinsvadu saslimšanas risks. Tajā pašā laikā ir sievietes, kurām menstruācijas turpinās ilgi vai kurām ir vēlīna menopauze, kas sākas 55–60 gadu vecumā. Daži pētījumi ilgstošu hormonālo aktivitāti saista ar ginekoloģisko vēža veidu attīstības augstāku risku. Līdz ar to nevar apgalvot, ka aizkavēt menopauzi būtu labāk. Menopauze ir noteikts posms sievietes dzīvē, ar kuru jārēķinās.”

Vai menopauze izārstēs miomu?

Daudzām sievietēm ir dzemdes miomas. Nereti viņas pašas, turklāt nereti ginekologa iedrošinātas, izvēlas tās neoperēt, cerot, ka, beidzoties menstruācijām, arī miomas samazināsies. Pēc ginekoloģes Vijas Veisas teiktā, mioma gandrīz vienmēr ir labdabīgs dzemdes audzējs. Tās augšanu un palielināšanos var ietekmēt sievietes organismā esošie sievišķie hormoni. Turklāt sievietei hormonāli aktīvajā periodā ir arī intensīvāka asiņu apgāde dzemdē. Pēc menopauzes, kad hormonālās aktivitātes gandrīz vairs nav vai tā ir minimāla, arī mazā iegurņa orgānu apasiņošana kļūst mazāka. Līdz ar to miomas mezglu augšana bieži vien apstājas vai sarūk to apjoms.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja audzēji bijuši nelieli, dažkārt vēlīnos gados pēc menopauzes tos ultrasonogrāfijā vairs pat nemana. Tātad pēc menopauzes iestāšanās sievietes, kurām ir miomas, bieži var iztikt bez operācijas un radikālas nepieciešamības iejaukties.

Par nevēlamu grūtniecību var neuztraukties

Ginekoloģe Daiga Baranovska skaidro: iestājoties menopauzei, sieviete droši var ļauties baudai seksā un par izsargāšanos no nevēlamas grūtniecības vairs nedomāt. “Tiesa, mūsdienu tehnoloģiju laikmetā iespējami dažādi brīnumi, taču, ja sievietes olnīcu atbildes reakcijas uz stimulāciju nav un olšūnu rezerves ir izsīkušas, vīrieša spermatozoīdiem nav ko apaugļot un grūtniecība iestāties nevar.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.