Foto – Shutterstock

Bioloģiskais saimnieks 9

Varētu šķist – liberālajā Nīderlandē, kur viss pakļauts uzņēmējdarbībai, bezkaislīgi tiecas uz aizvien lielāku izslaukumu. Tomēr tā nav. Bokmu ģimene Frīslandes Nīderlandes ziemeļu daļā tur Džersijas šķirnes govis, saimnieko ar bioloģiskajām metodēm, slauc aptuveni 4800 – 5000 kg piena no govs un izvēli uzskata par pilnīgi pareizu.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Brūno Džersijas šķirnes govju piens ir ļoti piemērots siera ražošanai – tā olbaltumvielu saturs ir 5,8%, bet tauku saturs – 4,06%. Rēķins vienkāršs – viena kilograma siera ražošanai vajag 10 litrus ražīgo Holšteinas šķirnes govju piena, bet pietiek ar septiņiem astoņiem litriem Džersijas šķirnes govju slaukuma.

Saimnieks Gerbrands Bokma arī paļaujas uz to, ka Nīderlandē aug pieprasījums pēc bioloģiskajiem piena produktiem. Arī cenu šķēru neesot – par bioloģisko pienu pārstrādātāji pērn decembrī maksāja 66 centus kilogramā – divas reizes vairāk nekā par “parasto”. “Džersijas govis dod augstas kvalitātes pienu, govis dzīvo ilgu un ražīgu mūžu un varam ražot garšīgu sieru,” tā G. Bokma. Apstiprinājums viņa vārdiem ir “De Nylender” fermā ražotā siera eksports uz ASV un lielāko siera ražotājvalsti pasaulē Franciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Saimniecībā sieru gatavo divas reizes nedēļā. Gada laikā tam izmanto 1 000 000 litru piena, sagatavojot 12 000 kg siera. 400 000 litru piena ik gadu pārdod kooperatīvam “Friesland Campina”. Pavisam trīs fermās ir 230 govis. Saimniekam no 300 apsaimniekotajiem hekt­āriem zemes pieder vien 82 ha, esot lētāk nomāt, jo viena hektāra cena Frīslandē ir 50 000 eiro…

G. Bokma uzsver – bioloģiskajā saimniecībā izaudzēt govi nav daudz dārgāk kā parastajā saimniecībā. Iespaidīgs ir siera cenu salīdzinājums – no bioloģiskā svaigpiena gatavoto un gadu gatavināto sieru pārdod par 18 – 19 eiro kilogramā, svaigo sieru – par 11 eiro kilogramā. Salīdzinājumam – lielās siera rūpnīcas puscieto sieru pārdod par četriem eiro kilogramā.

Bokmu ģimene sieru pārdod tieši veikaliem. “Esmu laimīgs par piena kvotu darbības beigšanos,” teic G. Bokma. Viņš saimniecībā darbojas kopā ar dēlu, brāli, diviem brāļa dēliem. Ar darbiem galā tiek astoņi cilvēki, tostarp viens algots darbinieks. Nīderlandē ar bioloģiskajām metodēm ražo aptuveni 5% piena, bet bioloģisko saimniecību īpatsvars pērn veidoja 2,3% lielu īpatsvaru. Aptuveni 10 – 15% Nīderlandes piena ražotāju savā saimniecībā ražo dažādus piena produktus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.