Vai vajag uzņemt papildus? 0


Daudzi domā, ka viņiem organismā D vitamīna jau nu gan netrūkst, tāpēc nepievērš šim aspektam uzmanību, un nav arī nekādu simptomu, kas par to liecinātu. Ārste Gita Erta skaidro, kuros gadījumos vitamīns ir vai nav jāuzņem papildus.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

* Ja D vitamīns ir vajadzīgajā līmenī un nav nekādu hronisku saslimšanu, to nav nepieciešams lietot.

* Ja analīzes rāda, ka līmenis ir zemāks par normu, ārsts ieteiks papildus uzņemamo diennakts devu. Atkarībā no vitamīna daudzuma organismā katram tiek noteikta terapija, tāpēc nevajadzētu dzert uz savu roku, pirms tam izlasot vien zāļu anotāciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Tie, kuriem vasaras beigās analīzes uzrāda normu, ziemā, visticamāk, nonāks līdz vitamīna deficītam un to vajadzēs uzņemt papildus.

* Nav pareizi uzskatīt, ka vitamīns jālieto tikai gada aukstajos mēnešos, bet vasarā to var nedarīt – tas ir individuāli atkarībā no vitamīna līmeņa, kā arī vispārējā veselības stāvokļa.

* Trīs mēnešus pēc lietošanas sākuma ieteicams atkārtot analīzes, lai pārliecinātos, vai vērojama pozitīva dinamika.

* Bērniem pirmajā dzīves gadā D vitamīna diennakts norma ir 400–800 darbības vienību. Interesanti, ka pat pētījumā Itālijā, kur saules ir pietiekami, secināts: bērniem un pusaudžiem, kuri nesaņem vitamīnu, vērojams tā deficīts.

* Sievietēm grūtniecības laikā ieteicams to uzņemt papildus, par devu konsultējoties ar ārstu.

Jāņem vērā, ka D vitamīnu var pārdozēt, ne velti tas ir recepšu medikaments, un devu nosaka ārsts.

Jāizmanto saules dāsnums

Ārsti uzskata, ka Latvijā ļoti daudziem pietrūkst D vitamīna, it īpaši ziemas mēnešos. Tāpēc vasarā jāļauj organismam šo svarīgo hormonu saražot, pēc iespējas vairāk atrodoties nevis slēgtās telpās un automašīnās, bet gan svaigā gaisā.

“Mūsu dzīvesveids lielā mērā ietekmē veselību, un būtu ļoti vieglprātīgi nemaz nedomāt par to, ko ēdam, vai ikdienā atvēlam laiku fiziskām aktivitātēm un vai pietiekami daudz laika pavadām svaigā gaisā,” akcentē Gita Erta. “Vasarā D vitamīna līmenis organismā var ievērojami palielināties. Līdzās pozitīvajai iedarbībai uz veselību tā sagādāšana nemaksā neko, kas nav mazsvarīgs aspekts.”

Reklāma
Reklāma

36,6 °C konsultante GITA ERTA, endokrinoloģe Capital Clinic Riga, Diagnostikas centrā un Jūrmalas medicīnas centrā

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.