Foto: FreePik

Veselībai un skaistumam! Izmantojam gurķu laiku 5

Antra Krastiņa / Latvijas Mediji

Patlaban ir īstais laiks pašu audzētos vai tirgū nopirktos vietējos lauku gurķus ēst, cik lien, jo šis dārzenis izrādās veselībai daudz vērtīgāks par daudziem smaržīgiem, garšas kārpiņas spridzinošiem skaistuļiem.

Reklāma
Reklāma

Kas gurķos vērtīgs

“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
Lasīt citas ziņas

Tie satur 95–96% ūdens, kalciju, magniju, kāliju, nātriju, fosforu, hloru, dzelzi (vairāk nekā zemenes un vīnogas), varu, sēru, jodu, karotīnu, kobaltu, cinku, silīciju, C, K, PP vitamīnu un B grupas vitamīnus, citas vērtīgas vielas.

Gurķī ir daudz ūdens, bet maz kaloriju, tāpēc tas ir piemērots dārzenis cilvēkiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekā svara.

CITI ŠOBRĪD LASA
Lai notievētu, ievērojot tikai gurķu diētu, dienā jāapēd aptuveni 2 kg svaigu gurķu.

Bet, ja diēta nav tik strikta, no gurķiem var gatavot salātus ar liesu bezpiedevu jogurtu, garšvielu vai zaļumu mērci, pievienot tos citiem salātiem, aukstajām zupām.

Gurķu laikā maksimāli daudz tos ieteicams ēst ne tikai tievēt gribētājiem, bet visiem, kam rūp sava veselība.

Kam labs gurķis

Visvairāk organismam tik nepieciešamā C vitamīna ir gurķu mizā un mazos gurķīšos.

Gurķos esošās šķiedrvielas veicina gremošanu.

Tajos ir daudz kalcija, kas pastiprina liekā šķidruma un sāls izvadīšanu no organisma.

Regulāra gurķu lietošana uzturā palīdz izvadīt no organisma toksīnus.

Gurķi ir labs līdzeklis pret saules izraisītiem apdegumiem – ar gurķa šķēlīti saudzīgi parīvē apdeguma vietu. Tāpat rīkojas, lai mazinātu pigmentācijas plankumus.

Lai samazinātu tumšos lokus, maisiņus zem acīm, novērstu acu graušanu un tās atsvaidzinātu, uz plakstiņiem uzliek gurķu šķēlītes un mierīgi paguļ 15 minūtes.

Gurķi palīdz diabēta gadījumā, samazina holesterīna līmeni asinīs, stabilizē asinsspiedienu.

Tie uzlabo locītavu veselību, stiprinot saistaudus, mazina artrīta un podagras sāpes.

Gurķi normalizē aknu funkcijas un novērš kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumus, ko izraisa infekcijas.

Gurķi pazemina skābes koncentrāciju kuņģī, tā veicinot smagas barības sagremošanu. Tātad pie gaļas, sevišķi cūkas un liellopa, ēdieniem vēlams ēst klāt gurķus, to salātus.

Reklāma
Reklāma

Regulāra gurķu lietošana uzturā manāmi uzlabo matu un nagu veselību, padara tos stiprākus un spīdīgākus, veicina matu augšanu.

Gurķi apgādā ādu ar veselīgajiem minerāliem. Tieši tāpēc mūsu vecmāmiņas, lai sejas āda kļūtu elastīgāka un svaigāka, to ierīvēja ar svaiga gurķa šķēlītēm. Mūsdienās gurķu sulu izmanto SPA procedūrās, dažādu ķermeņa kopšanas līdzekļu izgatavošanai.

Sejas ādas mitrināšanai, balināšanai sarīvē svaigu gurķi, iegūto masu ievieto vairākkārt salocītā marlē un uzliek uz sejas. Pēc 15 minūtēm seju noskalo ar ūdeni un ieziež ar krēmu. Gurķu maska pastiprina ādas apasiņošanu, to atsvaidzina.

Gurķu sula

Pret sirdsslimībām, aizcietējumiem, aptaukošanos, hipertoniju, dzimumorgānu un žultspūšļa slimībām, neauglību, alerģijāms dzer gurķu, galda biešu un burkānu sulas maisījumu (3:3:10).

Gurķu sula palīdz pie dažādām kaitēm.

Augšējo elpceļu slimību – bronhīta, laringīta, traheīta – gadījumā dzer gurķu sulu ar medu.

Pret nātreni, ekzēmu, lai mazinātu sāpes un iekaisumu, apsaldējumu gadījumā liek gurķu sulas kompreses.
Gurķu sula palielina muskuļu tonusu. Dzer 3 reizes dienā pa 1/3 glāzes sulas.

To iesaka dzert kā pretsāpju un nomierinošu līdzekli kuņģa-zarnu trakta slimību, klepus gadījumā.

Sula ir viena no labākajiem dabiskajiem urīndzenošajiem līdzekļiem, kas ļoti svarīgi tūskas mazināšanai sirds– asinsvadu sistēmas slimību gadījumā. Dienas laikā vēlams izdzert pa pusglāzei gurķu sulas.

Gurķu sula satur hormonu, kas aizkuņģa dziedzerim nepieciešams insulīna ražošanai.

To dzer pret grēmām, dedzinošu sajūtu krūšu apvidū, ēstgribas traucējumiem.

Lai vecinātu krēpu izdalīšanos, 3 reizes dienā dzer pa 3 ēdamkarotēm gurķu sulas.

Kopā ar burkānu vai biešu sulu tā mazina kuņģa skābes daudzumu, kavē tās nonākšanu barības vadā, regulē zarnu motoriku.

Gurķu sula uzlabo zobu un smaganu veselību.

Lai iznīcinātu sliktu elpu izraisošās baktērijas, vien pusminūti jāpakošļā gurķa šķēlīte.

Gurķu sulu, to sēklu tēju lieto pret paaugstinātu ķermeņa temperatūru, iekaisumiem.

Pret reimatismu dzer gurķu un burkānu sulas maisījumu.

Sulu dzer miokarda jeb sirds muskuļa profilaksei, aterosklerozes attīstības aizkavēšanai un atmiņas uzlabošanai, nervu sistēmas nomierināšanai un stiprināšanai.

Lai veicinātu zarnu trakta peristaltiku, holesterīna izvadīšanu, 1 glāzē gurķu sulas iemaisa 1 ēdamkaroti medus. Lieto 2–3 reizes dienā pirms ēšanas. Lai pastiprinātu gurķu sulas iedarbību, to sajauc ar upeņu, ābolu, greipfrūtu sulu (2:2:1:1) vai ar tomātu un ķiploku sulu (20:20:1).

Matu augšanas veicināšanai dzer gurķu, burkānu, spinātu un salātu sulas maisījumu.

Gurķa svaigums labi papildina ūdens garšu.

Der zināt!

Ērkšķīši, ar kādiem bieži ir pārklāti jaunie gurķīši, ir tādēļ, lai pa tiem no gurķa virsmas notecētu liekais mitrums.

Lai ilgāk uzglabātu svaigus gurķus, tos līdz 3/4 iegremdē ūdenī – ar piestiprinājuma galiem stīgai uz leju. Ūdeni katru dienu apmaina. Vai arī gurķus ieliek polietilēna maisiņā un tur ledusskapī – apakšējā plauktā.

Interesanti!

Par gurķu (Cucumis sativus L.) dzimteni uzskata Indiju, kur tos uzturā sākuši lietot jau 3000 gadu pirms mūsu ēras. Gurķi drīz vien aizceļojuši tālāk – tie bijuši zināmi jau Senajā Ēģiptē. Senajā Grieķijā gurķu vārdā nosaukuši pat pilsētu – Sikjonu, kas nozīmē – “gurķu pilsēta”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.