Foto – Shutterstock

Kā atgūt spēkus 0

“Ne jau velti saka – veselā miesā mājo vesels gars. Svarīgi ar kaut ko sākt, lai izietu no hroniskā noguruma situācijas. Domāju, ka tas varētu būt veselīgs, sabalansēts dzīvesveids, vispārēja organisma rehabilitācija un veselības veicināšana. Ļoti svarīgs ir arī labs, dziļš miegs,” domā Lauma Kasatkina. Vispirms gan jābūt pilnīgi pārliecinātam, ka noguruma, miega un citu veselības traucējumu iemesls patiešām ir stress, nevis slimība, tādēļ sadarbībā ar ģimenes ārstu jāveic asinsanalīzes un nepieciešamie izmeklējumi.

Reklāma
Reklāma
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Lasīt citas ziņas

Psihoterapeite iesaka sastādīt dienas režīmu, kurā vismaz septiņas astoņas stundas atvēlētas miegam, bet viena divas – ļoti kvalitatīvai, pilnvērtīgai atpūtai, kas katram no mums sniedz vislielāko prieku un gandarījumu, “atslēdz smadzenes” un palīdz atgūt spēkus. Piemēram, vienam tā var būt adīšana vai kāds cits vaļasprieks, citam – pirts procedūras, vēl kādam dārza darbi, nūjošana, joga, meditācija vai sevis izzināšana. Ja ikdienā vairāk jānodarbina smadzenes, pilnvērtīgu atpūtu nodrošinās fiziskās aktivitātes, nevis grāmatu lasīšana, un otrādi, jo jābūt līdzsvaram starp fizisko un garīgo sfēru.

“Reizi gadā nenāktu par ļaunu izbrīvēt laiku arī kompleksam rehabilitācijas kursam, kas palīdzētu restartēt ne tikai ķermeni, bet arī prātu un emocijas,” viņa saka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Noteikti jāsakārto darba režīms – tur risinātās problēmas nedrīkst nest mājās. Ja, aizejot mājās, tomēr turpinām domāt par darbu, attiecībām ar vadību vai kolēģiem, vajadzētu to pārrunāt ar kādu uzticības personu – tuvu draugu, dzīvesbiedru. Ne jau velti mēdz teikt, ka saruna ar draudzeni ir vislabākā psihoterapija.

Ja hroniska noguruma periodi ieilgst vai atkārtojas, bet izmaiņas dzīvesveidā nav devušas cerēto rezultātu, jādodas pie profesionāla psihologa vai psihoterapeita, kurš palīdzēs noteikt stresa avotus un veidu, saprast savu reakciju un apgūt pašpalīdzības metodes, lai mazinātu tā kaitīgo ietekmi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.