Gaļas pārstrādes rūpnīca “2 sisters” Langefnijā, Apvienotajā Karalistē, kurā izcēlās masveida saslimšana ar Covid-19 vīrusu.
Gaļas pārstrādes rūpnīca “2 sisters” Langefnijā, Apvienotajā Karalistē, kurā izcēlās masveida saslimšana ar Covid-19 vīrusu.
Foto: Phil Noble/REUTERS/SCANPIX/LETA

“Līdzko esi iekšā, visi vienā barā, nekādas distances.” Latvietes pieredzes stāsts par darbu gaļas cehā Lielbritānijā 1

Ilze Kalve, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Nupat konstatēti Covid-19 uzliesmojumi lopkautuvēs un gaļas pārstrādes rūpnīcās gan Vācijā, gan Apvienotajā Karalistē (AK). Vācijā Gīterslo apgabala uzņēmumā “Tönnies” inficēti vairāk nekā 1500 darbinieku, savukārt AK koronavīruss atklāts pat vairākās gaļas pārstrādes rūpnīcās.

Tiek izteikti dažādi minējumi par iemesliem.

LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Karantīnā vairs nebūs jāsēž! Jauna kārtība, kas jādara, ja esi nonācis kontaktā ar kovida slimnieku 54
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mīļotā dēļ atdeva uzkrājumus, aizņēmās naudu no draugiem, pārdeva ģimenes īpašumus! Rēzeknietis pēc pāris randiņiem izkrāpj 20 000 eiro
5 stundas
Lasīt citas ziņas

Viens no tiem ir pieņēmums, ka vīruss ir aktīvāks zemās temperatūrās, taču iespējams arī, ka cēlonis ir pavisam triviāls – rupji higiēnas pārkāpumi no viesstrādnieku puses un vadošo darbinieku nespēja vai nevēlēšanās situāciju kontrolēt.

Latvietes pieredzes stāsts

Sarmīte Pomerance daudzus gadus AK ir strādājusi par šefpavāri britu krogos, taču tikai pirms pusotra gada Pomeranču ģimene beidzot saņēma drosmi un atvēra savu kafejnīcu mazā pilsētiņā Čateris, kas atrodas netālu no Pīterboro.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet tad nāca pandēmija, kafejnīcu nācās slēgt, tādējādi ģimeni atstājot bez iztikas līdzekļiem. Nācās piepelnīties tur, kur darbs bija, – vietējā gaļas pakošanas rūpnīcā, kas trūkstošo darbaspēku ņēma no darbā iekārtošanas aģentūras.

“Aģentūra aizsūtīja uz apmācību triju stundu garumā. Sīki un smalki tika izstāstīts, kādas ir higiēnas normas, ko drīksti darīt, ko noteikti ne. Mēs kafejnīcā esam pieraduši to stingri ievērot, citādi nemaz nevar būt.”

Taču izrādījās, ka pieredzējušās šefpavāres izpratne par pārtikas drošību krietni atšķiras no reālās situācijas, nemaz nerunājot par dažādiem sadzīves sīkumiem, piemēram, slēdzamajiem skapīšiem personīgajām mantām.

Daudziem no tiem atslēgu nebija vispār, bet mantas zuda pat no aizslēgtiem.

Viesstrādnieki no Rumānijas rada haosu

Lielāko haosu rūpnīcā radīja viesstrādnieki no Rumānijas, kas tika ievesti simtiem.

“Pandēmijas laikā jāievēro distance, bet tas tiek ievērots tikai ārpus rūpnīcas. Tikko ieej rūpnīcā, tā neviens neievēro. Pusdienlaikā pusdienas jāēd mazā istabiņā, cilvēku ir tik daudz, ka viens otram bāžas virsū. Nekādu masku, vispār nekā.

Cilvēki nesaprot angliski. Redzu, ka ir bijis tajā apmācībā, bet neko nav sapratis. Tie cilvēki, kas vada apmācību, jau arī to zina, viņi vienkārši parāda, kur tam jaunajam strādniekam jāparakstās.

Cilvēks tikko atbraucis, tikko ienācis rūpnīcā, viņam jau ir vienalga, ko viņš tur dara. Nostājas uz tās līnijas, nokrīt gaļa uz zemes, viņš uzmet to atpakaļ uz konveijera, lai brauc projām.

Ja tu mēģini viņam kaut ko pateikt, viņš tā paskatās uz tevi – ko tu man te saki? Es angliski nerunāju! Varbūt daži saprot angliski, bet speciāli izliekas, ka ne, pagriežas un aiziet.”

Ja gaļa nokrīt uz grīdas, tad jāgaida, kamēr atnāks īpašs darbinieks, pacels un izmetīs ārā, taču pārsvarā tas tā nenotiek. Par higiēnas un pārtikas drošības pārkāpumiem britu pārtikas pārstrādes rūpnīcās ir bijuši skandāli jau iepriekšējos gados.

“Fabrikā strādā vairāki latvieši, viņi teica, ka īstenībā ir labi, ka ir kovids, jo tagad mazgā līnijas pēc katra pārtraukuma. Citādi mazgāja tikai rītā un vakarā, bet tagad ir daudz tīrāks,” stāsta Sarmīte.

Maiņa 12 stundas, divi pārtraukumi, katrs 30 minūtes. Pārējā laikā no konveijera atiet nevar.

“Tur ir nenormāli auksts, tak ledusskapis! Man pirmajā dienā četru stundu laikā balss pazuda, sāpēja kakls, sāku klepot, bet neviens neko neteica. Cilvēki šķauda, klepo, ir auksti, noteikti kāds arī slims, bet neredzēju, ka kāds būtu nācis klāt, aizrādījis.

Cilvēki mēģina apģērbties, galva salst, ausis salst, bet kapuci, cepuri likt aizliegts. Ar cepurēm dzen no ceha ārā. Tas bija tik pazemojoši, pat nedrīkst iziet ārā ūdeni padzerties.

Tiem, kuriem līgums ar rūpnīcu, tiem labāk, bet aģentūras savervētajiem bija slikti.”

Neviens nekontrolē notiekošo

Foto: Rtem/SHUTTERSTOCK

Sociālā distancēšanās fabrikā netika ievērota vispār.

“Tad, kad esi ārā, ir sazīmētas līnijas, visu dezinficē, slauka rokturus. Līdzko esi iekšā, visi vienā barā, nekādas distances. Kad rumānietes iet ārā smēķēt, ja kāds aizrāda, tad viņas – ko tu gribi no mums, mēs varbūt kopā guļam. Pasmejas pašas par to.”

Kamēr britu nodarbinātības aģentūras pārstāvis bija rūpnīcā uz vietas, tikmēr latviešu vārdi vienmēr bija sarakstā. Līdzko aģentiem lika strādāt no mājām, tā darbs pārvērtās par vienu vienīgu murgu.

“Saņemam no aģentūras ziņu, darbs ir, varam braukt. Aizbraucam, bet saraksta pie sienas vairs nav, ir jāiet gaidīt laukā. Piecos no rīta, auksts, līst lietus, gaidi, ievērojot distanci. Tad secini, ka tava vārda šodien pēkšņi sarakstā nav.

Beigās tomēr vārdu atrod, liek gaidīt vēl, esam stundu jau nostāvējuši. Pulksten sešos pārtrauc izdalīt īpašās virsdrēbes – cimdus, bikses, halātus. Bez īpašajiem cimdiem strādāt aizliegts, bet ir nācies strādāt arī bez tiem, jo nav kas iedod.

Beidzot tiec cehā, menedžeris krīt virsū, kāpēc esi tik vēlu. Mēs atkal – bet kā mēs varam būt ātrāk, ja vārda nebija sarakstā? Menedžeris: tad kāpēc jūs braucat uz darbu, ja neesat sarakstā? Bet mēs taču saņēmām ziņu, ka jābūt darbā! Menedžeris: bet man nav ko jums dot darīt.

Tajā pašā laikā sievietes, kuras strādā uz līnijas, saka, ka raujas uz pusēm, netiek galā, vajag cilvēkus, bet nedod.

Rumānis no rīta atnāk, pastrādā, nepatīk, un pazūd. Atnāk vakarā piečekoties, saņem naudu par visu dienu, jo tajā barā jau nevar izkontrolēt. Tad menedž­ments piefiksēja, ka viņi tā dara, sāka pārbaudīt, vai tiešām strādā uz tās līnijas.”

Citur situācija līdzīga

Pēc mēneša nostrādāšanas Sarmīte no fabrikas aizgāja, pēc tam visai drīz ģimenei izdevās saņemt britu valdības palīdzības maksājumu mazajiem biznesiem.

Nu par dzintara kafejnīcu nodēvētā “Ambers Cafev” jau kādu brīdi strādā, piedāvājot garšīgāko kafiju mazpilsētā un cepot dažādus kārumus, kas parasti tiek izpirkti līdznešanai dažu stundu laikā.

“Nevarēju iedomāties, ka kaut kas tāds var būt,” šausminās Sarmīte par fabrikā pavadīto laiku, piebilstot, ka diemžēl šādi pieredzes stāsti par darbu pārtikas pārstrādes sektorā AK pašlaik nav retums.

BBC citē Lorencu Jangu, Varvikas universitātes Molekulārās onkoloģijas profesoru: “Fabrikas, īpaši iekštelpas, kur ir auksts un mitrs, ir ideāla vide koronavīrusam, lai tas saglabātos un izplatītos. Sīki gaisa pilieni, kas satur vīrusu, no inficētas personas var viegli izplatīties, uzkrāties uz virsmām un saglabāt spēju inficēt.”

Vēl iemesls ir skaļās iekārtas, kas liek strādniekiem runāt skaļāk un pat kliegt, tādējādi saslimušajiem izplatot infekciju vēl tālāk.

BBC atzīst, ka ir teju neiespējami turēt darbiniekus divu metru attālumā vienu no otra, kad tie strādā pie ātri slīdošiem konveijeriem, tāpat arī dienasgaismas trūkums palīdz vīrusam izdzīvot. Nav pierādījumu tam, ka tieši paši gaļas produkti varētu būt inficēšanās avots.

Britu “Food Standarts Agency” (analogs mūsu Pārtikas un veterinārajam dienestam) mierina, ka pastāv niecīga iespēja, ka pircēji varētu inficēties ar Covid-19 no veikalā pirktajiem produktiem, jo tas nav veids, kā vīruss tiek pārnests.

Problēma – viesstrādnieki

Mišels Heds, Sauthemptonas universitātes vecākais pētnieks, secina, ka vainīgi varētu būt arī apstākļi, kādos dzīvo rūpnīcu strādnieki.

“Dažas no šīm fabrikām izmitina strādniekus uz vietas vai arī kopmītnēs, kur kopā dzīvo daudzi cilvēki. Viņi, iespējams, tiek vesti uz darbu ar autobusu, viņi uzturēsies pēc tam telpās visu dienu.”

“The Unite” arodbiedrības pārstāvji nobažījušies par to, ka fabrikas izmanto viesstrādniekus, kuri nekvalificējas naudas saņemšanai slimības gadījumā, un var palikt bez iztikas līdzekļiem, ja nākas pašizolēties, tādēļ strādā slimi.

Bieži vien viņi arī nerunā angliski.
SAISTĪTIE RAKSTI

Britu valdība sagatavojusi vadlīnijas pārtikas rūpniecībai, iesakot lietot papildu personīgās aizsardzības līdzekļus, piemēram, sejsegus, taču nav noteikts, ka būtu jāvelk sejas maskas.

Vācijā valdība gājusi vēl tālāk, aizliedzot nodarbināt viesstrādniekus pārtikas rūpniecībā vispār, jo arī Vācijā secināts, ka masveida saslimšanas iemesli ir sliktās valodas zināšanas un slikta darbinieku sagatavotība, netiek ievēroti drošības noteikumi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Iestājoties atkusnim, sācies kļavu sulu laiks. Daži saimnieki jau paguvuši satecināt šo koku saldeno sulu 5
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Atsevišķiem lauksaimniecības zemju īpašumiem šogad var mainīties kadastrālā vērtība 10
5 dienas
MS
Māra Skrīvele
Laukos
Ziema būs jāpārcieš ne tikai cilvēkiem, bet arī dārza augiem. Kas ietekmē augļu koku ziemcietību? 1
9. janvāris, 2022
LA
LA.LV
Ziņas
Skatītājs jautā: Kāpēc cenas salīdzinām ar Eiropas cenām, bet nerunājam par algu starpību? 75
8. janvāris, 2022
LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Karantīnā vairs nebūs jāsēž! Jauna kārtība, kas jādara, ja esi nonācis kontaktā ar kovida slimnieku 54
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mīļotā dēļ atdeva uzkrājumus, aizņēmās naudu no draugiem, pārdeva ģimenes īpašumus! Rēzeknietis pēc pāris randiņiem izkrāpj 20 000 eiro
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ar skaistām auduma maskām veikalā vairs neielaidīs! Atklāj, kā turpmāk drīkstēs atrasties publiskās vietās
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
1 diena
Lasīt citas ziņas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Zinātnieki spēj modelēt meža nākotni,” atklāj mežzinātņu doktors Jurģis Jansons 16
Intervija 8. janvāris, 2022
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Rita visus dripelējusi un mācījusi, kā pareizi darbs darāms.” Kā saglabāt priežu mežus piejūrā? 6
3. janvāris, 2022
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Mums nav naftas, bet ir atjaunoties spējīga izejviela – koksne un biomasa.” Kā koksne var konkurēt ar nanomateriāliem? 31
2. janvāris, 2022
LA
LA.LV
Laukos
“Pērciet un ēdiet, kamēr vēl zemnieki jūs sponsorē.” Gulbe atklāj, kuram produktam jau gadu ir neadekvāti zema cena 123
2. janvāris, 2022
UG
Uldis Graudiņš

Laukos
Augstākā piena iepirkuma cena kopš 2014. gada priecē lauksaimniekus, bet dzen izmisumā pārstrādes uzņēmumus 19
28. decembris, 2021
LE
LETA
Laukos
Lauksaimniekus uztrauc pārtikas dārdzība un pieejamības samazināšanās 37
29. decembris, 2021
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Ventspils domes administrācija” – kā jaunie nosaukumi jauc prātu un rada liekus apgrūtinājumus
1 stunda
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
Tiesas prāvā lepojās ar sarīkoto asinspirti! Masu slepkava Norvēģijā grib pirmstermiņa atbrīvošanu
2 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Slēpotājiem nesaskaņas pirms olimpiskajām spēlēm, iesaistīta pat policija 2
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Karantīnā vairs nebūs jāsēž! Jauna kārtība, kas jādara, ja esi nonācis kontaktā ar kovida slimnieku 54
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ar acetonu nodzēsa mirušo vārdus. Lietuvas katoļu baznīcas uzņēmums atkārtoti pārdevis kremētu cilvēku zārkus 1
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mīļotā dēļ atdeva uzkrājumus, aizņēmās naudu no draugiem, pārdeva ģimenes īpašumus! Rēzeknietis pēc pāris randiņiem izkrāpj 20 000 eiro
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Zīle ievēlēts par Eiropas Parlamenta viceprezidentu 4
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Ar skaistām auduma maskām veikalā vairs neielaidīs! Atklāj, kā turpmāk drīkstēs atrasties publiskās vietās
6 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Uzreiz jāprasa, kā paredzēts īstenot iespējamo obligāto vakcināciju? 113
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Vētras postījumi Latvijā: daudzviet lūzuši koki, ēkām norauti jumti, traucēta satiksme un apskādēta Doma baznīca 27
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Stāvoklis ir smags. Viņš ir reanimācijā”: brāļi pastāsta, kāds ir šefpavāra Mārtiņa Rītiņa veselības stāvoklis 22
13 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Skolotāja patika vai nepatika pret skolēnu, atzīmju dāvināšana, subjektīvs redzējums… Vai realitātē vienoti vērtēšanas kritēriji vispār iespējami? 33
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Apledojis ceļš sagādā grūtības alnim nostāvēt kājās 8
8 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi
9 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Cik ilgi Latvijā būs derīgs vakcinācijas sertifikāts? Izmaiņas stāsies spēkā jau 15.februārī 81
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
1 diena
DJ
Diāna Jance
Ziņas
“Mani biedē, ka šajā robotu, telefonu laikmetā pazūd un izslīd mūsu cilvēcīgās attiecības.” Saruna ar mākslinieci Andu Munkevicu 6
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kur šobrīd ir valstī augstākā saslimstība ar Covid-19?
21:45
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Ja būs nepieciešams kādam citam atdot vietu, tad es to izdarīšu! Saruna ar Martinu Dukuru
21:40
GN
Gints Narogs
Ziņas
Visa spēle bija kā amerikāņu kalniņi! Latvijas handbola izlase neveiksmīgi aizvadījusi kvalifikācijas pirmo kārtu
21:05