Mobilā versija
+2.1°C
Krišs, Ksenija, Eglons
Otrdiena, 24. janvāris, 2017
14. jūlijs, 2014
Drukāt

Kā mazināt zobu jutīgumu + uzzini, kāds ir pH līmenis dažādos augļos un dzērienos

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Augļu, ogu, vēsu atspirdzinošu dzērienu un saldējuma baudīšana var kļūt netīkama tiem, kam ir jutīgi zobi. Bet tāpēc jau nevajag atteikties no gardiem ēdieniem un dzērieniem, jo problēmu iespējams novērst vai vismaz mazināt.

Jutīgi zobi ir daudziem cilvēkiem, apmēram 30–40% zobārsta pacientu. Visbiežāk tie reaģē uz skābiem produktiem un aukstumu, piemēram, vēsu gaisu, taču, ja diskomfortu izraisa karsts ēdiens, tas var liecināt par kariesu vai arī pulpas jeb nervu un asinsvadu sakopojuma iekaisumu.

Parasti no zobu pastiprināta jutīguma cieš jauni cilvēki, jo viņiem ir plaša pulpas kamera, kurā izvietoti asinsvadi un nervi. Tai gadu gaitā sklerotizējoties, mūža otrajā pusē šādas problēmas rodas retāk.

Ja jutīgums saglabājas vairākas dienas, vajadzētu doties pie zobārsta noskaidrot simptomu iemeslu, jo, iespējams, ir attīstījies kariess vai iekaisis zoba nervs.

Jāmaina paradumi 


Visizplatītākais zobu jutīguma cēlonis ir regulāra augsta pH (skābuma) līmeņa produktu un atspirdzinošu gāzētu dzērienu lietošana. Apēdot puskilogramu ķiršu uzreiz, diskomforts nebūs tik liels, kā ik pa brīdim iemetot mutē pa auglim. Zobi var ciest, dienas laikā regulāri dzerot ūdeni ar citronu vai ingveru, jo siekalām būs iespēja mineralizēt emalju tikai naktī. Jo vairāk siekalu ar augstāku minerālvielu saturu, jo ātrāk mutē atjaunojas normāla vide. Ja to ir maz, var palīdzēt mākslīgās siekalas gela vai šķīduma veidā.

Interesanti, ka nepatīkamās sajūtas izraisošie produkti un dzērieni ne vienmēr ir izteikti skābi, piemēram, kokakola ir saldena, taču tās pH līmenis augsts, turklāt emalju bojā ogļskābās gāzes burbulīši. Arī citroniem, kas šķiet visskābākie augļi, pH līmenis ir zemāks nekā ķiršiem un bumbieriem. Augsts pH rādītājs ir sulām, kafijai un it īpaši melnajai tējai.

Zobu emalja sāk šķīst, ja skābuma jeb pH līmenis mutē pazeminās zem 4 (normāli jābūt 7), – tas atjaunojas tikai pēc 45–60 minūtēm. Kad tā būs zudusi pavisam, tiks atsegti zobu kakliņi un audi kļūs jutīgi. Šāda problēma var rasties, zobus pārāk stipri pucējot ar cietu suku. Zobi jātīra, pieliekot to pie zobiem 45 grādu leņķī, ar vieglām, slaukošām kustībām, bet bērniem, kuriem grūtāk apgūt šādu prasmi, – ar apļveida kustībām. Viņiem gan zobu jutīgums nav raksturīgs.

Emaljas nodilšanu veicina arī zobu griešana, kas stresa dēļ kļuvusi diezgan izplatīta parādība. Šādā gadījumā zobus no bojājuma var pasargāt ar īpašu kapīti, ko ieliek mutē uz nakti. Atsevišķi zobi var kļūt jutīgi, ja ir dažādi nelāgi paradumi, piemēram, tiek grauzta pildspalva. Zobu emaljā var rasties plaisas.

Reizēm zobi ir tik jutīgi, ka tiem nav pat iespējams pieskarties, kur nu vēl iztīrīt. Ja emalja pavisam nodilusi, jutīgumu var novērst, zobus plombējot.

Nereti diskomforta iemesls var būt zobu balināšana. Ja tie jau kļuvuši jutīgi, šo procedūru veikt nedrīkst, taču, ja ir liela vēlme, lai situāciju izvērtē zobārsts. Reizēm to var darīt, balinātāju no zoba virsmas izolējot ar speciālu materiālu. Mēdz gadīties, ka, balinot zobus mājās ar nezināmas izcelsmes līdzekli, emalja atdalās veseliem gabaliem, tad vienīgais risinājums – uzlikt tiem kroņus.

Nereti pastiprināts jutīgums rodas pēc higiēnista apmeklējuma, kamēr zobi pierod pie jaunajiem apstākļiem pēc zobakmens noņemšanas. Dažkārt pēc zobu plombēšanas jutīgums saglabājas līdz pat pusgadam.

Jutīgu zobu problēma piemeklē kuņģa atviļņa slimniekus un arī meitenes, kas sirgst ar anoreksiju, bulīmiju un pašas izraisa sev vemšanu. Viņām slimība jāārstē psihiatra uzraudzībā, taču pastiprināto jutīgumu var mazināt ar speciālu pastu un laku.

Kā saudzēt jutīgus zobus


Lai dzērieni un sulas mazāk saskartos ar zobiem, tos der sūkt caur salmiņu.

Pēc maltītes ieteicams uzdzert ūdeni vai izskalot muti, lai mutes dobumā ātrāk atjaunotos normāla vide (pH 7). Šim nolūkam derēs arī gabaliņš Čedaras siera, kurš fermentācijas procesā zaudējis cukuru, vai košļājamā gumija, taču zobus nevajadzētu tīrīt ātrāk kā 30–40 minūtes pēc ēšanas.

Vajag izmantot mīkstu sariņu birstīti un jutīgiem zobiem paredzētu pastu, kas satur nātrija fluorīdu vai amīnfluorīdu (vairāk par 1000 vienībām), kā arī kalciju un fosforu, lai veicinātu emaljas atjaunošanos. Pēc tīrīšanas pastas atliekas izspļauj, bet muti neskalo. Šo pastu var lietot vienreiz dienā, bet otrreiz izmantot kādu citu. Uzlabojums būs jūtams pēc 1–2 mēnešiem.

Pret zobu jutīgumu var izmantot fluoru saturošus mutes skalojamos līdzekļus, taču ikdienā nevajadzētu lietot tādus, kuru sastāvā ir spirts, jo tie var problēmu pastiprināt.

Jutīgums mazināsies, ja zobārsts pārklās zobus ar speciālu, fluoru saturošu laku, taču, turpinot bagātīgi lietot produktus ar augstu pH līmeni, tā daudz nelīdzēs. Ja nepieciešams, šo procedūru var atkārtot ik pēc trim mēnešiem.

Jutīgiem zobiem netīk temperatūras kontrasts, tāpēc nav ieteicama vienlaikus karsta kafija un auksts saldējums.

UZZIŅA


Augļu un dzērienu pH līmenis 


• Citroni un to sula 1,8–2,4

• Apelsīni un to sula 2,8–4,0

• Āboli 2,9–3,5

• Ķirši 3,2–4,7

• Bumbieri 3,4 –4,7

• Kokakola 2,7

• Melnā tēja 4,2

• Kafija 2,4–3,8

• Vīns 2,3–3,8

KONSULTĒJUSI KLĪNIKAS “ADENTA” ZOBĀRSTE ZANE TERESČUKA

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+