Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
4. decembris, 2013
Drukāt

Kā uzvarēt vīrusus, stiprinot imunitāti? Lolitas Neimanes ieteikumi

Foto - LETAFoto - LETA

Dietoloģe Lolita Neimane piedalās pārtikas ražotāja "Gutta" preses konferencē, kurā iepazīstina ar uzņēmuma jauno produkciju.

Tuvojas vīrusu sezona, kad galvenais saslimšanas iemesls ir novājinātas organisma dabiskās aizsargspējas. Izrādās, vērtīgās omega 3 un omega 6 taukskābes, kas sastopamas rapšu eļļā, ir lieliskas imunitātes stiprinātājas!

Arvien vairāk tiek runāts par preventīviem pasākumiem, kas palīdz izvairīties no saslimšanām. “Cīnies ar cēloņiem, nevis sekām. Tas ir princips, pēc kura dzīvojot varam izvairīties no ilgstošas slimošanas un zāļu lietošanas,” atzīst dietoloģe Lolita Neimane. Veselīgs, pārdomāts un sabalansēts uzturs ir viens no labākajiem organisma stiprināšanas ieročiem. Īpaši par to jāpiedomā vēlā rudenī un ziemā, kad beidzies vietējo zaļumu, ogu un augļu laiks. L. Neimane uzsver, ka šajā sezonā būtiska loma ēdienkartē jāierāda vietējiem dārzeņiem, saknēm un eļļai. “Veselam organismam piemīt dabiskās aizsargspējas, bet nepareiza dzīvesveida, saules trūkuma, stresa un citu iemeslu dēļ normāla organisma darbība tiek traucēta. Lai spēcinātu imunitāti, ar uzturu jāuzņem ne tikai nepieciešamie vitamīni un minerālvielas, bet arī nepiesātinātās omega 3 un omega 6 taukskābes,” norāda speciāliste. Viņa piebilst, ka ideālā proporcijā šīs taukskābes satur tieši rapšu eļļa.

Organisma aizsargspējas mazina arī pusfabrikāti, ātrās uzkodas un citi, ar konservantiem pārsātināti produkti, kas nelabvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu trakta mikrofloru.

Šāda – tā sauktā mirusī – pārtika ir iemesls sliktai pašsajūtai, nogurumam, depresijai un liekā svara pieaugumam. Tas viss kopā atkal rada papildu slodzi imūnsistēmai. Tāpēc ikdienas ēdienkarti nekādā gadījumā nedrīkst novērtēt par zemu, taču jāatceras, ka imunitātes stiprināšana ir darbību komplekss. ”Vesels organisms pats tiek galā ar vīrusiem, taču vienā dienā tā dabiskās aizsargspējas neuzlabosim. Par to jādomā, pirms sākusies vīrusu sezona un parādās slimību simptomi. Veselīgam uzturam jākļūst par dzīvesveidu, tad arī slimības ies garām ar līkumu,” uzver L. Neimane.

Lolitas Neimanes ieteikumi imunitātes stiprināšanai.

Sekojiet līdzi, lai ēdienkartē ir pēc iespējas vairāk vietējo sakņu, dārzeņu, kā arī graudaugi, rieksti un dienvidu augļi. Sabalansēts uzturs gādās gan par veselību, gan sniegs enerģiju. Neaizmirstiet sīpolu un ķiploku, kas darbojas kā baktericīdi. Vīrusu sezonā dienā būtu jāapēd viena ķiploka daiviņa. Savukārt vietējās dzērvenes ir lielisks C vitamīna avots.

Gatavojot, izmantojiet rapšu eļļu. To var pievienot ne tika cepot vai vārot ēdienu, bet arī brokastu putrai, salātiem vai tikko spiestai sulai. Der atcerēties, ka eļļa palīdz uzturā esošajām vērtīgajām vielām labāk uzsūkties.

Mēģiniet atrast vismaz 30 minūtes ilgai pastaigai svaigā gaisā katru dienu. Tādā veidā organisma šūnas tiks pabarotas ar skābekli, un uzlabosies pašsajūta un darba spējas.
Ierobežojiet parasto ogļhidrātu lietošanu, kā arī centieties ievērot pareizu piesātināto un nepiesātināto taukskābju attiecību. Piesātinātajām taukskābēm no dzīvnieku valsts jābūt trešdaļai no patērētajām taukvielām, pārējām divām trešdaļām – nepiesātinātajiem taukiem, kas ir augu eļļās.
Recepte
Krāsnī cepts ķirbis
Nomizojam ķirbi, sagriežam palielos gabalos, apkaisām ar kuminu (Romas ķimenes), kanēli un kariju, viegli pārlejam ar rapšu eļļu, cepam 30 minūtes 175 grādos.
Tā ir bagātīga garšu buķete un lieliska, veselīga uzkoda!

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+