Mobilā versija
+4.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
24. oktobris, 2012
Drukāt

Kas slēpjas buljona kubiņos?

Foto - Anda KrauzeFoto - Anda Krauze

Lai uzlabotu ēdiena garšu, mēdzam rīkoties dažādi – pievienojam sīpolus un ķiplokus, pētersīļus un dilles, garšvielu maisījumus vai buljona kubiņus. 


 

Devāmies uz lielveikalu un pēc nejaušības principa izvēlējāmies divu veidu buljona kubiņus – “Maggi” un “Gallina Blanca”. Jāpiebilst, ka šā produkta izvēle veikala plauktos bija diezgan plaša. Piedāvājumā vēl arī “Kucharek”, “Knorr” un “Favorit” buljona kubiņi, turklāt ar dažādām garšām – vistas, vistas ar dillēm un pētersīļiem, bekona, dārzeņu, sēņu, liellopa kaulu, gaļas un vēl cita veida. Bet ekoloģiski audzētas pārtikas produktu veikalā “Biotēka” atradām trīs veidu “Rapunzel” buljona kubiņus – dārzeņu, dārzeņu buljona ar zaļumiem un dārzeņu buljona bez sāls. Ieskatīsimies, kas ir šo buljona kubiņu sastāvā.

“Gallina Blanca” liellopu kaulu un gaļas garšas buljons. Sastāvdaļas: 51,5% sāls, garšas pastiprinātājs (E 621, E 631, E 627), kukurūzas ciete, augu tauki, maltodekstrīns, cukurs, aromatizētāji (ar pienu), saulespuķu eļļa, krāsviela (E 150d), skābuma regulētājs (E 330), pētersīļi, liellopu gaļa (0,2%), ķiploki. Produkts var saturēt sojas, olu, kviešu, selerijas, zivju un vēžveidīgo daļas.

“Maggi” vistas buljons ar pētersīļiem un dillēm. Sastāvs: 47,5% jodētā sāls, maltodekstrīns, hidrogenēti augu tauki (augu tauki, stabilizētāji, saulespuķu lecitīns, rozmarīna ekstrakts), kukurūzas ciete, garšas pastiprinātājs (mononātrija glutamāts, dinātrija 5 – ribonukleotīds, cukurs, kaltētas dilles (0,8%), kaltētas pētersīļu lapas (0,7%), garšvielas, aromatizētāji (ar glutēnu un pienu), diļļu ekstrakts (ar glutēnu), skābuma regulētājs (citronskābe), vistas gaļas pulveris (0,1%). Var saturēt soju, olas, selerijas un zivis minimālos daudzumos.

“Rapunzel” dārzeņu buljons bez sāls
. Bez hidrogenizētiem taukiem un E piedevām. Sastāvdaļas: rauga ekstrakts, bioloģiskie: nerafinēta palmu eļļa, 6% dārzeņu (sīpoli, burkāni, selerijas), pētersīļi, kurkuma, maca.

 

Cik veselīgi cilvēka organismam ir buljona kubiņi? Dietoloģe LAILA MEIJA:

– Vielas, kas pievienotas “Maggi” un “Gallina Blanca” buljona kubiņiem, ir atļauts lietot pārtikas rūpniecībā, bet zinātnieki joprojām turpina pētīt iespējamās negatīvās sekas, ko tās var radīt. “Maggi” buljonam pievienots garšas pastiprinātājs mononātrija glutamāts, kas, lietots lielos daudzumos, var izraisīt centrālās nervu sistēmas traucējumus, alerģiskas reakcijas, veicināt aptaukošanos. Savukārt termins “hidrogenētie augu tauki” sevī slēpj transtaukskābes. Tās cilvēkiem veicina sirds un asinsvadu slimību, Alcheimera slimības, cukura diabēta un dažu onkoloģisku saslimšanu rašanos. Satrauc arī lielais sāls daudzums “Maggi” un “Gallina Blanca” buljona kubiņos. Ja tiešām ļoti gribas virumam pievienot buljona kubiņu, tad labāk izvēlēties to, kam nav pievienots sāls un pārtikas piedevas. Lai gan arī tiem var būt pievienota palmu eļļa, kas satur piesātinātās taukskābes un organismam labu nedara.

Pirmajā starptautiskajā zinātniskajā konferencē “Uzturs un veselība”, kas Latvijā notika šā gada septembrī, uztura zinātniece profesore Elizabete Virfelta no Lundas universitātes Zviedrijā iepazīstināja ar kādu nozīmīgu pētījumu.

Zinātnieki konstatējuši, ka sievietēm, kuras uzturā lieto sausos buljona maisījumus, būtiski pieaug risks saslimt ar krūts vēzi. Kaitīgās vielas, iespējams, rodas ražošanas procesā ļoti augstās temperatūras ietekmē.

Vienīgais skaidrojums buljona kubiņu lietošanai ir nezināšana un slinkums. Šo produktu noteikti neizvēlas cilvēki, kas ir pietiekami izglītoti un domā par savu un bērnu veselību. Labāk ēdienam pievienot svaigus, pašu kaltētus vai saldētus garšaugus bez E vielām, hidrogenētiem augu taukiem, garšas pastiprinātājiem, mākslīgajiem aromatizētājiem, citām piedevām un ar prieku baudīt mājās gatavotu buljonu.

 

Zane Bērziņa no Ventspils savai ģimenei ik vasaru gatavo gan saldētus, gan kaltētus garšaugus, ar ko bagātināt maltīti. Šādi pārstrādājot visu, kas dārzā izaudzis, bet nav apēsts. Dilles, pētersīļus un selerijas smalki sagriež, ber trauciņos, kas paredzēti saldēšanai, un liek saldētavā. Šādi sagatavoti garšaugi, pievienoti zupai, mērcei vai salātiem, ātri atkūst un smaržo gluži kā vasarā. Garšaugus var arī kaltēt. Sasien buntītēs un žāvē ēnainā, labi vēdināmā, sausā vietā. Pēc tam uzglabā slēgtā traukā, kur nepiekļūst mitrums un gaisma. Izkaltušos augus var arī smalki salauzt un tad glabāt slēgtā traukā.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+