Ekrānšāviņš no “X”. Kolāža: LA.lv

3800 m – atklāts labākais snaiperis pasaulē. Vjačeslavs Kovaļskis – ukrainis, bijušais uzņēmējs 104

Ukraiņu snaiperis Vjačeslavs Kovaļskis ir labojis pasaules rekordu, trāpot krievu okupantam no 3800 metru attāluma. 58 gadus vecais bijušais uzņēmējs Kovaļskis, tagad Ukrainas Drošības dienesta (SBU) pretizlūkošanas vienības snaiperis, īsi pirms rītausmas 18. novembrī izdarīja savu nu jau leģendāro šāvienu, tā raksta Wall Street Journal.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Haoss pirms Eirovīzijas lielā fināla: valstis nosoda Nīderlandes pārstāvja diskvalifikāciju, bukmeikeri nosauc pašreizējos favorītus
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 132
Lasīt citas ziņas

Kopā ar savu partneri, kurš aprēķināja attālumu, vēja ātrumu un citus parametrus, viņš iekārtoja pozīciju Dņipro upes krieviem pretējā krastā Hersonas apgabalā.

Pēc lēmuma šaut Vjačeslava partneris sāka mērīt attālumu līdz karavīriem. Viņš aprēķināja šāviena parametrus, gaisa mitrumu un temperatūru, kas ietekmēs lodes ātrumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lodei vajadzēja aptuveni deviņas sekundes, lai sasniegtu mērķi. Kovaļskis un Ukraina apgalvo, ka šāviens uzstādīja jaunu snaipera attāluma rekordu, pārspējot iepriekš atzīto atzīmi par vairāk nekā 260 metriem. Iepriekšējais rekords bija 3540 metri.

Ukraiņu snaiperis stundām ilgi bija nogulējis nekustīgi tuvu sasalšanas temperatūrai, kad beidzot nāca komanda šaut uz krievu karavīru gandrīz 4 kilometru attālumā. “Jūs varat,” viņa kolēģis sacīja, un Vjačeslavs Kovaļskis nospieda mēlīti.

Publicēts arī apstiprinājuma video, kurā skaidri fiksēts precīzs šāviens pa Krievijas militārpersonu, kas iedvesa šausmas tuvumā esošajos iebrucējos. Zīmīgi, ka snaiperim izdevies uzstādīt jaunu rekordu, izmantojot ukraiņu ražojuma “MAYAK” lielkalibra snaipera šauteni “Volodars Obriju”

Vairāki snaiperi un ballistikas eksperti, ar kuriem sazinājās žurnāls, sacīja, ka, lai gan šāviens ir iespējams ar aprakstīto aprīkojumu, to būtu grūti izpildīt, ņemot vērā nekontrolējamos mainīgos faktorus, tostarp laika apstākļus, kas būtu jāņem vērā šādos attālumos.

“Parastajā snaiperēšanā ir tik daudz mainīgo lielumu, kurus ir grūti noteikt, tāpēc patiesībā viss, kas pārsniedz 1300 metrus, var būt vairāk veiksmes nekā prasmes,” sacīja Stīvs Volšs, bijušais ASV jūras kājnieku snaiperu instruktors.

Tika lēsts, ka vējš lodes trajektoriju mainīs par nedaudz mazāk nekā 70 metriem. Pēc testa šāviena, izšauts 305 metrus garām mērķim, atklājās, ka nepareizi novērtējām vēja ātrumu, Kovaļskis mēģināja, pārlādēja stobru un izšāva lodi – gandrīz 16 cm – ar ātrumu 1545 km/h. “Jāizšauj uzreiz, jo vējš turpina mainīties,” skaidroja Kovaļskis.

Reklāma
Reklāma

Tiek ziņots, ka šoreiz viņš trāpīja mērķī, pārspējot veco šāviena rekordu par vairāk nekā 259 metriem, norāda Kijeva. Taču, pirms uz zemes pat tika apstiprināts, ka viņš ir trāpījis savā mērķī, stāsta Kovaļskis, viņš jau bija sācis iesaiņot savu šauteni, ukraiņu “Volodaru Obriju”, kas tulkojumā nozīmē “Apvāršņa pavēlnieks”.

Ne Ukraina, ne Kovaļskis nav atklājuši šāviena ģeogrāfisko atrašanās vietu, kas tagad atskan visā pasaulē, un pagājušajā mēnesī SBU publicēja šāviena video, kas, viņuprāt, pierāda viņu apgalvojumus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.