No kādiem pārtikas produktiem un dzērieniem jāizvairās? 0

Papildus zāļu saderībai noskaidro, vai tās var kaut kādā veidā mijiedarboties uz uzņemto pārtiku. Teju katrā otrajā zāļu lietošanas instrukcijā ir teikts, ka tās nevar kombinēt ar alkoholu, taču tā nav vienīgā lieta, ko vajadzētu izslēgt no savas ēdienkartes. Piemēram, dažas zāles var izraisīt blaknes, ja tās lieto kopā ar kofeīnu (kafiju, tēju, enerģijas dzērieniem), bet diurētiskie līdzekļi, kas veicina urīna veidošanos un izdalīšanos, var izraisīt problēmas tiem cilvēkiem, kuri ēd pārtiku ar augstu kālija saturu (aknas, kāposti, kartupeļi, lapu dārzeņi, pākšaugi, rieksti, rozīnes, āboli, banāni, sēnes, tomāti u.c.).

Reklāma
Reklāma

Ko darīt, ja izlaista deva?

FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

Ieteikums, kā rīkoties šādā situācijā, ir atkarīgs no katra preparāta individuāli. Dažas zāles jālieto precīzi vienā un tajā pašā laikā, citādi to iedarbība mazinās. Bet citas jāuzņem tieši pirms vai pēc ēšanas. Pārrunājot ar farmaceitu šos gadījumus, samazināsi risku, ka aizmirstā deva traucēs ārstēšanās procesam.

Cik ilgi jālieto?

Dažas zāles ir jālieto ilgstoši, bet citas, piemēram, antibiotikas, tikai noteiktu laika periodu. Un neatkarīgi no to veida, neatbilstošs lietošanas ilgums – pārāk garš vai pārāk īss – var izraisīt nopietnas sekas. Piemēram, antibiotiku ātrākas lietošanas pārtraukšanas gadījumā vari izraisīt organisma rezistenci, kā rezultātā nākamreiz tās vairs nebūs iedarbīgas.

Kā uzglabāt?

CITI ŠOBRĪD LASA

Lielākā daļa zāļu ir jāuzglabā sausā un tumšā vietā istabas temperatūrā – vislabāk to darīt mājas aptieciņā, kamēr citas ir nepieciešams uzglabāt ledusskapī. Visbeidzot, aprunājies ar farmaceitu, kā uzglabāt zāles un kā pareizi atbrīvoties no neizmantotajām zālēm vai tām, kurām beidzies derīguma termiņš.

“Atceries, ka farmaceitu misija ir palīdzēt cilvēkiem būt veseliem un justies labi gan fiziski, gan emocionāli. Tādēļ, rūpējoties, lai katrs mūsu apmeklētājs saņemtu iespējami labāku servisu un būtu laimīgs, aicinām ik reizi droši uzdot mūsu aptieku darbiniekiem visus tevi interesējošos jautājumus. Bet gadījumā, ja kaut ko būsi aizmirsis pajautāt klātienē, vari to ērti izdarīt arī attālinātā veidā mūsu internetaptiekā”, stāsta I.Krastiņa.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.