who learned to drive a Model T Ford at age 15, prepares to pull out of her parking space Friday, June 4, 2004 in Morgantown, WV. Wulfers said only her and God will decide when she stops driving. (AP PHOTO/DALE SPARKS)
who learned to drive a Model T Ford at age 15, prepares to pull out of her parking space Friday, June 4, 2004 in Morgantown, WV. Wulfers said only her and God will decide when she stops driving. (AP PHOTO/DALE SPARKS)
Foto – images.thetruthaboutcars.com/

Brīnumlīdzekļu 
vietā – pareizs uzturs 0

Kardioloģe Iveta Mintāle stāsta, ka gados vecākie pacienti bieži vien interesējas, vai ir kādi brīnumlīdzekļi labākai sirdsdarbībai un asinsvadu veselībai, ilgākam mūžam. “Jā, zināmā mērā par to var uzskatīt zivju eļļu, kas satur omega-3 taukskābes. Zivju eļļa profilaktiski būtu jālieto viens grams dienā un kapsulu veidā, jo šķidrā veidā tā ļoti slikti uzsūcas un faktiski pēc pusstundas jau tiek izvadīta ārā no organisma. Plus vismaz divas reizes nedēļā otrajā ēdienā vajadzētu lietot zivis,” viņa iesaka. “Koenzīmu Q 10, kas ir šūnu enerģizējošs līdzeklis, es liktu diezgan patālu aiz zivju eļļas.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara 44
Krievijas “lācis” Putins asina nagus, lai sagrābtu arvien vairāk Eiropas uzņēmumu
Lasīt citas ziņas

Vecumā fizioloģiski palēninās vielmaiņa, tādēļ noteikti jāsamazina apēstā daudzums, tā izvairoties no liekā svara rašanās. Nepieciešamas arī regulāras fiziskās aktivitātes.

Ārste teic, ka šobrīd par revolucionāru līdzekli uzskata resveratrolu – polifenolu, kas izdalīts no sarkano vīnogu miziņām un kas ļoti labi iedarbojas uz asinsvadu sieniņām, vielmaiņu. Kā antioksidants tas aizkavē novecošanās procesus, palīdz uzturēt organismu enerģisku un palēnina aterosklerozes procesus. Šis preparāts ir pieejams arī Latvijā un ir pacienti, kam kardioloģe iesaka to lietot. Jāpiebilst, ka dabiski resveratrolu satur sarkanvīns, svaigas vīnogas un sarkano, kā arī violeto vīnogu sula.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gados vecāku cilvēku veselībai būtiskas ir ne tikai omega-3 taukskābes, bet arī vitamīni B, C, D un E, savukārt pētījumā pārliecinājušies Oregonas Veselības un zinātnes universitātes Portlendā zinātnieki. Tā dati publicēti neiroloģijai veltītā žurnālā. Pētījums aptvēra 104 veselīgus cilvēkus, kuru vidējais vecums bija 87 gadi. Vecumā fizioloģiski palēninās vielmaiņa, tādēļ noteikti jāsamazina apēstā daudzums, tā izvairoties no liekā svara rašanās. Nepieciešamas arī regulāras fiziskās aktivitātes. Labāk ar testa uzdevumiem arī tika galā tie pētījuma dalībnieki, kuru asinīs bija augstāks omega-3 līmenis. Un pretēji – tiem cilvēkiem, kuru asinīs bija augstāks transtaukskābju (galvenokārt tiek uzņemtas ar kūkām, tortēm un ceptiem produktiem) līmenis, bija sliktākas izzināšanas spējas. Vai tas nozīmē, ka vecumā noteikti nepieciešams lietot kompleksos vitamīnus? Nebūt ne, jo vit­amīnus B, C un E ļoti labi var uzņemt ar augļiem un dārzeņiem, bet vitamīnu D un omega-3 taukskābes galvenokārt satur zivis, norāda pētījuma veicēji.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.