Ģeotekstils izmantots arī uz autoceļa Ķekava–Skaistkalne. Iemesls – zema vieta un ceļa malās ir purvs.
Ģeotekstils izmantots arī uz autoceļa Ķekava–Skaistkalne. Iemesls – zema vieta un ceļa malās ir purvs.
Foto – “Tele textiles”

Kā ceļa armējums 0

Svarīgi, ka kompānija ražo austo ģeotekstilu no polipropilēna, poliestera vai polietilēna. Tas ir daudz izturīgāks par saviem līdziniekiem, piemēram, neausto ģeotekstilu, līdz ar to pasargā ceļus no sabojāšanās, piemēram, no rišu veidošanās. Tāpat austajam ģeotekstilam ir vairāk uzdevumu – ne tikai nostiprināšanas, bet arī filtrācijas un sadalošā funkcija. “Ja ir smilšaina augsne, uzberot pa virsu akmeņus, tie ieurbsies smiltīs. Lai sadalītu šīs frakcijas, liek ģeotekstilu,” norāda E. Egliņš.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Šobrīd austo ģeotekstilu lielākoties izmanto ceļu un skrejceļu būvē, būvniecībā un daudz kur citur, tomēr Latvijā ģeotekstils vēl tikai ieskrienas – nedaudz izmanto, taču ar Rietumeiropas valstīm salīdzināt nevar. E. Egliņš pastāstīja, ka šobrīd “Tele Textiles” apmēram 99% saražotā eksportē uz citām valstīm, lielākoties uz Poliju un Skandināviju, interese ir arī no Slovākijas, Rumānijas, Itālijas, Krievijas.

Te gan jāpiezīmē, ka uzņēmums vēl nav tik plaši pazīstams, līdz ar to daudzi Latvijas ceļu būvētāji ģeotekstilu importē no ārvalstīm. Kā man pastāstīja ceļu būves uzņēmuma SIA “Rubate” ceļu būves projektu vadītājs Sandis Jankovs, vismaz “Rubate” ģeotekstilu izmanto, taču ne visos projektos – tikai tajos, kur to paredzējis pasūtītājs. “Ģeotekstila izmantošana ir atkarīga no ceļa, kas jābūvē. Ģeotekstils izlīdzina slodzi, un tas ir labs risinājums tiem ceļiem, kam ir slikta vai vāja nestspēja,” norāda S. Jankovs. Viņš norādīja, ka arī izmaksas nemaz neesot tik augstas, tomēr esot dažāda veida ģeotekstili un cenas variē no 30 centiem līdz pat trim eiro par kvadrātmetru. Vidējā cena esot aptuveni viens eiro par kvadrātmetru. Kā norāda E. Egliņš, arī “Tele Textiles” ražotais produkts izmaksājot apmēram vienu eiro kvadrātmetrā. Taču jāatceras, ka materiāla tirgotājs (Latvijā tādi ir vairāki) cenu, visticamāk, paceļ augstāku. “Rubates” pārstāvis sacīja, ka, iespējams, tieši tāpēc “Tele Textiles” vēl neesot tik populārs, jo esot par dārgu. “Latvijā daudzi ģeotekstilu importē, un tas nemaz nav dārgs,” sacīja S. Jankovs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.