Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Gaļas kazas. Foto – Valdis Semjonovs

Ideāli, ja dzimst dvīņi 0


Grūsnības periods Būru kazām ilgst aptuveni 145–155 dienas. Latvijas vietējām kazām visbiežāk dzimst trīnīši, turpretī gaļas kazām – dvīņi, bet var būt arī viens vai trīs kazlēni, un tad saimniekiem ir kreņķi. Kazu mātes tesmenim ir divi pupi. Ja atskrien viens mazulis, viens no pupiem iekaist, jo dzīvnieks neļauj kopējam to slaukt. Ja metienā ir trīs kazlēni, tie nesaprot, ka vienam arvien jāpagaida, tāpēc cīniņā tiek bojāta tesmeņa āda, pupu gali.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Dārzs
FOTO. Ziedu pārpilnā vietējā Holande! Daugmalē milzīgās platībās zied narcises un tulpes
Lasīt citas ziņas

– Piedzimstot trīnīšiem, viens it kā ir liekais, tāpēc kazkopim būtu jāveic dabiskā atlase, brāķējot nīkuli. Tad arī kazu mātei ir vieglāk barot mazuļus. Ja tomēr saglabā trīnīšus, jāmēģina vājāko barot ar govs pienu no pudelītes. Sauso govs pienu dot nedrīkst, jāmeklē speciālais piena aizvietotājs kazlēniem. Var, protams, iegādāties Vācijā ražotus sausos piena pulverus atbilstīgi kazlēnu vecumam, bet tie ir ļoti dārgi – kilograms maksā vidēji 0,50–0,70 eiro, turklāt maisījumi tiek veidoti uz ģenētiski modificētas sojas bāzes. Secinājums – neviens piena pulveris neaizstāj īstu mātes pienu, – stāsta kazkope.

Kazlēni dzimst viegli, bez veterinārārsta palīdzības, un tobrīd sver 3,5–5 kg. Vesels, spēcīgs mazulis aptuveni 10 minūšu laikā jau pieceļas un pats meklē mammas pupu. (Gaļas šķirņu dzīvniekus nevajag slaukt.) Mātes piens ir veselīgs, tikai ar to kazlēns uzņem organisma aizsardzībai vajadzīgās imūnvielas. Papildus tiek injicēts selēns kopā ar A, D un E vitamīnu, kā arī nepieciešamības gadījumā dzelzs preparāti. Pēc atnešanās kazas ar kazlēniem tur 2 x 1,5 m lielos individuālajos aplociņos desmit dienu, līdz tie nostiprinās un paaugas. Sprosts nepieciešams tādēļ, lai mazuļi neaizklīstu prom, jo māte tos var nepieņemt atpakaļ.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kazlēni aug ātri, jūtami pieņemas svarā (200–250 g diennaktī). Piecdesmitajā dienā pēc dzimšanas tie sver aptuveni 6,8–9,7 kg. Ar speciālu kazlēniem paredzētu sauso barību sāk piebarot jau divu vai trīs nedēļu vecumā. Jāraugās, lai jaunkaziņas nevar iebāzt galvu barības galda redelēs (to atstarpei jābūt ne platākai par 5 cm). Gaļas kazlēniem nepieciešama rupjā un sulīgā barība, kā arī spēkbarība. Kauj 4,5–5 mēnešus un vecākus kazlēnus, un no katra var iegūt 12–15 kg kautķermeni.

Labi attīstītus, 40 kg smagus āžus vaislai var izmantot no astoņu mēnešu vecuma, atļaujot aplēkt aptuveni 5–8 kazas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.