Pie peoniju audzētāja Aldoņa Vēriņa. Foto: Valdis Semjonovs/Latvijas Avîze/

Internets 0


Interneta palīdzība un noderīgums ir nenoliedzams, jo ļauj uzzināt pasaules jaunumus par peoniju šķirnēm un firmām, kas piedāvā iegādei mazāku vai lielāku daudzumu dažādu peoniju šķirņu. Iespējams salīdzināt arī cenas. Latvijas peoniju audzētājam derīgi zināt Eiropas peoniju firmu piedāvājumu, jo, iegādājoties tās te, mums jāmaksā tikai par peoniju stādiem un pasta izdevumiem. Iegādājoties peoniju stādus no ASV, kā arī no citām valstīm ārpus Eiropas Savienības, papildus vēl būs jāmaksā arī muitas nodoklis.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 294
Lasīt citas ziņas

Izstādes
Ja ir nodoms veidot tikai nelielu peoniju kolekciju, noderīgas būs arī peoniju izstādes. Diemžēl visām izstādēm – vai tajās redzamas pārdesmit šķirnes, vai arī šķirņu skaits sniedzas simtos – piemīt viens un tas pats trūkums: izstādē varam iepazīt tikai peoniju ziedu! Protams, zieds ir šķirnes galvenā rota, taču paliek nezināmas daudzas nozīmīgas šķirnes īpašības: cera kopskats, ziednešu garums un izturība, šķirnes ziedēšanas bagātība u. c. Un tāpat izstādē varam iepazīt tikai tās šķirnes, kas tajā eksponētas!

Iepazīšana dabā
Vislabāk peoniju šķirnes var iepazīt tieši dabā – kolekciju vai firmu dārzos. Un, jo peoniju dārzs lielāks (šķirņu skaita ziņā), jo arī izvēles iespējas lielākas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Puķkopim, kurš tikai jūsmo par jebkuru skaistu puķi, apskatot peoniju kolekciju (piemēram, Kalsnavas arborētuma peoniju dārzu), nekādi sagatavošanās darbi (literatūras lasīšana, interneta caurlūkošana u. c.) nav vajadzīgi. Ieraudzīsiet dārzā simtiem peoniju šķirņu un vēl ilgi jūsmosiet par to dievišķo skaistumu. Varbūt pat iegādāsieties kādu īpaši iepatikušos skaistuli konteinerā savam dārzam, jo parasti izstādēs vai kolekciju dārzu atvērto dienu laikā audzētāji piedāvā peoniju šķirņu stādus konteineros.

Ja nolūks ir veidot plašu un nopietnu peoniju šķirņu kolekciju kaut tikai savam priekam, bet varbūt arī ar domu veidot kolekciju mazam ģimenes uzņēmumam, pret šķirņu izvēli jāizturas daudz nopietnāk. Visos gadījumos iepriekš nopietni jāpastudē literatūra un tikai tad jādodas iepazīties ar peonijām dabā. Latvijā jau ir samērā daudzi augstas kvalitātes peoniju dārzi (Kalsnavas arborētumā, Andra Berkina dārzs Kroņaucē, Dagnijas Voikas dārzs Pelčos, Bērziņu ģimenes dārzniecība Popē u. c.), kuros var iepazīties ar plašu peoniju šķirņu kolekciju. Nav arī īpaši dārgi peoniju ziedēšanas laikā aizbraukt līdz Nīderlandei vai Vācijai, kur ir krietni lieli firmu peoniju dārzi.

Izvēloties peoniju šķirnes lielākai kolekcijai, vislielākā uzmanība jāpievērš ziedam, tā krāsai, formai, smaržai. Pieredzējuši peoniju audzētāji zina, ka daudzu šķirņu ziedi ziedēšanas laikā izbalē. Sevišķi tas novērojams rozā un sārto ziedu šķirnēm – pirmajās ziedēšanas dienās dārzā zied skaists rozā vai sārts zieds, bet ziedēšanas beigu posmā – balts. Reizumis tāda zieda krāsas maiņa ir gluži patīkama, tomēr citus arī kaitina. Jo īpaši tas nepatīk daiļdārzniekiem un ainavu arhitektiem, kuri noteiktā dārza vietā
(plānā) iecerējuši kādas noteiktas krāsas ziedus, bet tur parādās pavisam cita krāsa. Tāpēc, iegādājoties peoniju šķirnes, ziedu krāsas nemainīgumam jāpievērš nopietna uzmanība.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.