
Dobe kā skatuve 0
Esmu ieguvusi dārziņu un gribu izmēģināt tajā dažādas lietas. Agrāk bija populāras siltās lecektis un augstās dobes. Patika arī tas, ka nebija tik zemu jāliecas, lai apkoptu augus. Kā tādas gatavot? Ausma Valmierā
– Par paaugstinātajām dobēm klasiskajā izpratnē uzskata dobes, kad vadziņas veidotas dziļas, augsne sabērta biezākā kārtā, nekā parasti veidojas pēc augsnes sastrādāšanas, – skaidro Bulduru dārzkopības vidusskolas dārzeņkopības pasniedzēja Eleonora Mārciņa. – Šādas dobes būtu lietderīgi veidot tikai tādās vietās, kur ir augsts gruntsūdens līmenis, jo galvenais to trūkums ir straujā žūšana. Paaugstinātās dobes būtu piemērotas agrajai ražai, piemēram redīsiem. Pat ja dobi ierobežo karkass, visām dobēm, kas ir virs zemes, vajadzēs daudz vairāk laistīšanas nekā tradicionālajā dobju variantā. Tādēļ šādas dobes nebūtu piemērotas dārziņos, kuru saimnieki ierodas tikai nedēļas nogalē.
– Nepelnīti piemirstas ir tā sauktās siltās dobes, – atgādina dārzeņkopības pasniedzēja. Šādu dobi var veidot ar vai bez karkasa. Visērtāk būs, ja šādu veidojumu gatavo lecektī. Dobes pamatā liek organiskas vielas, kurām sadaloties, rodas siltums. Lauciniekiem ir pieejams labākais un populārākais variants – svaigi kūtsmēsli. Tiem, kam tādas mantas nav, derēs tagad sagrābtās lapas un dārza kritalas (ne puvuši augļi, daudzgadīgo nezāļu sakneņi vai sēklas!), salmi vai svaigi nopļauta zālīte.
Vairāk par dobēm – šodienas “Praktiskā Latvieša” numurā.