Nezināmās dzīles 0

Briesmonis – atbilstoši definīcijai tas ir kaut kas tāds, ko nekādi nav iespējams ievietot vispārzināmā rāmjos, kaut kas pārlieku dīvains, nedabiski milzīgs, zināmā mērā absurds, noteikti ļauns un pietiekami bīstams, lai vispār liktos reāls. Jau kopš vissirmākās senatnes ļaudis sacerēja nostāstus par fantastiskiem briesmoņiem – milzīgām, reti sastopamām un nezināmām būtnēm. Tās iemājoja dzejnieku, jūrnieku, baznīckungu vai vienkārši jebkura cilvēka galvā, vilināja šarlatānus un vieglas iedzīvošanās un popularitātes kāros. Savukārt paši šie briesmoņi allaž veikli aizmuka no medniekiem, noslēpjoties tikai pašiem zināmos slepenos planētas nostūros.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Lasīt citas ziņas

Joprojām ir spēkā uzskats, ka dziļās upes un ezeri ir vide, kurā var mist milzīgi saldūdens briesmoņi, piemēram, Lohnesas ezera vai Ogopogo, Šana, Morgana un citu ezeru briesmoņi. Katrā ziņā lielākā daļa okeāna pētnieku savu darbību ierobežo ar salīdzinoši šauru kontinentālā šelfa joslu, kas ieskauj kontinentus. Šis šelfs veido 7% visu zemūdens platību un nerada reālu priekšstatu par dziļūdens reģionu topogrāfisko daudzveidību, ko veido kontinentālās nogāzes, dziļūdens kanjoni, lūzumi, tuksnešainās plakankalnes un tamlīdzīgi. Piemēram, tādas plakankalnes, kas atrodas 3000 metru dziļumā, aizņem teju vai pusi visas zemeslodes virsmas. Dažkārt tās pārtrauc dziļas plaisas un aizas. Viens no interesantākajiem zemūdens kanjoniem ir Mindanao kanjons, kas atrodas 9000 metru dziļumā! Tieši no 3000 metru dziļumā esošās plakankalnes centra slienas vislielākā okeāna vidusdaļas grēda – 3500 metru augstumā. Tā plešas 50 000 kilometru garumā zem trim galvenajiem okeāniem.

Tikai pēdējā laikā izdodas uzzināt kaut ko vairāk. Izmantojot sonorus, zinātnieki izveidojuši zemūdens valstības reģionu iespējami precīzas kartes. Taču joprojām apsekota ir tikai neliela daļa, un vēl pat nav īsta priekšstata par to, kādas dzīvības formas varētu mitināties zemūdens dzīļu aizās un ielejās. Tostarp tieši pēdējo desmitgadu laikā atklātas daudzas “jaunas” zemūdens būtnes, kas iepriekš tūkstošgadēm spējušas veikli paslēpties no cilvēka.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.