Foto – Shutterstock

Atvaļinājums un bezdarbnieka pabalsts sezonas strādniekiem 1

Kā piešķir atvaļinājumu sezonas strādniekiem? Vai viņiem ir tiesības arī uz bezdarbnieka pabalstu? VLADISLAVS JĒKABPILS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Valsts darba inspekcijas konsultanti atgādina Darba likuma 149. panta pirmās daļas nosacījumu, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu. Tas nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Šī tiesību norma paredz iespēju izmantot ikgadējo atvaļinājumu visiem darbiniekiem, kam ir darba līgums (neatkarīgi no tā, vai līgums noslēgts uz noteiktu vai nenoteiktu laiku, vai nolīgts normālais vai nepilnais darba laiks).

Atvaļinājumu piešķir katru gadu saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Darba likuma 150. panta trešā daļa nosaka, ka darbinieks var prasīt ikgadējo atvaļinājumu, ja viņš pie darba devēja nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus. Tomēr šo tiesību izmantošana ir atkarīga no iespējas atvaļinājumu piešķirt, jo īpaši gadījumos, kad darba devējam nepieciešams nodrošināt uzņēmuma normālu darbību, piemēram, sezonas laikā. Bieži vien atvaļinājuma izmantošanas vispārējā kārtība ir noteikta gan darba koplīgumā, gan darba kārtības noteikumos, gan katra darbinieka darba līgumā.

Ja sezonas strādnieks darba tiesisko attiecību pastāvēšanas periodā atvaļinājumu nav izmantojis, viņam jāsaņem atlīdzība par neizmantoto atvaļinājumu (par visu nostrādāto laiku).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ilze Paleja savukārt skaidro sezonas strādnieku bezdarbnieka pabalsta iegūšanas iespējas. Saskaņā ar likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. panta pirmo daļu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ja par viņu Latvijas Republikā veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Personai, kura bezdarbnieka statusu ieguvusi līdz 2017. gada 31. martam, bezdarbnieka pabalstu nosaka saskaņā ar tiesisko regulējumu, kas bija spēkā līdz 2016. gada 31. decembrim, t.i., tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs nav mazāks par vienu gadu, ja par viņu Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā deviņus mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Reklāma
Reklāma

Ja persona pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas bija sezonas strādnieks un par viņu darba devējs veica iemaksas bezdarba gadījumam likumā nepieciešamajā periodā, viņam ir tiesības uz pabalstu.

Taču, ja persona pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas bija sezonas laukstrādnieks, viņam nav tiesību uz bezdarbnieka pabalstu, jo šī persona ir pakļauta tikai pensiju apdrošināšanai.

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 6. panta 2.² daļa nosaka: darbinieks, kurš maksā sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli un kura ienākums pie viena vai vairākiem sezonas laukstrādnieku ienākuma izmaksātājiem (darba devējiem) kopā mēnesī pārsniedz 70 eiro, ir pakļauts pensiju apdrošināšanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.