KUSTĪBAS 0

Viens no biežākajiem locītavu slimību cēloņiem ir mazkustīgums, kas kavē attīstību un palielina svaru. Locītavas kopā satur muskuļi un saites, tāpēc tiem jābūt spēcīgiem. Ja saites un muskuļi ir vāji, locītavām tiek lielāka slodze, kas negatīvi ietekmē ceļus un gūžas. Fizioterapeite Maija Skrastiņa-Bulvāne apgalvo, ka ikvienam cilvēkam neatkarīgi no vecuma vingrošana ir labākais profilakses līdzeklis locītavu veselībai. Ja tās nekustina, stīvums piezogas krietni agrāk, nekā gribētos. Ieteicamākās aktivitātes: peldēšana, riteņbraukšana, nūjošana, golfs, regulāras, ilgas pastaigas. Arī ikdienā, esot darbā vai mājās, ik pa laikam vajadzētu izkustēties: pamainīt pozu, piecelties, pastaigāt, uzkāpt pa kāpnēm vai kā citādi nedaudz pavingrot.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Taču sports no ieguvuma visai ātri var pārvērsties treknā zaudējumā. Iesācējiem tie ir gadījumi, kad, neaprēķinot savus spēkus, tiek pārslogots ķermenis, bet aktīviem sportistiem regulāra, pretdabiska organisma mocīšana (piemēram, balets).

Ja cilvēks izlēmis sākt dzīvot veselīgi vai atbrīvoties no svara ar kustību starpniecību, iesākumā vēlams vērsties pie fizioterapeita, kurš atbilstoši vecumam, svaram, fiziskajai sagatavotībai un citiem kritērijiem sagatavos vingrojumu programmu, kas sekmēs veselību. Pirms katras fiziskās slodzes jāiesildās. Labāk vingrot bieži īsu laika posmu nekā vienu reizi nedēļā pamatīgi sevi pārpūlēt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Locītavas visvairāk deformē aktivitātes, kas izraisa regulārus triecienus: skriešana, basketbols, volejbols, balets un citi sporta veidi.
Obligāti jāievēro līdzsvars starp fizisko slodzi un atpūtu. Muskuļu nogurums un sāpes ir organisma pārslodzes signāls, kuru ignorējot, var iegūt traumas un iekaisumus.
Locītavas labi jūtas ūdenī (īpaši siltā), tur nedarbojas gravitācijas un ķermeņa smaguma spēki, tāpēc tās var brīvi kustināt. Ūdens plūsmas darbojas arī kā masāža, uzlabojot asinsriti un limfas atteci.

Raksts no žurnāla “36,6°C” tematiskā izdevuma “Locītavu ceļvedis”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.