UZTURS 0

Veselībai ir svarīgs sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs, kurā netrūkst olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu. Tas ne vien nodrošina organismam visu vajadzīgo, bet arī samazina aptaukošanās risku.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Sabiedrībā valda uzskats, ka locītavām lieti noder želatīns un to saturoši produkti, taču uztura speciāliste Guna Rijkure apgalvo, ka šādam apgalvojumam nav medicīniska pamatojuma.

Locītavas veido kaulu gali, tāpēc svarīgi, lai tie saņemtu pietiekami daudz kalcija, kas ir piena produktos, brokoļos, kāpostos, vīģēs, dillēs, spinātos, sīpollokos, baltajās pupiņas, sardīnēs, austerēs un citos produktos. Taču, lai kalcijs uzsūktos, vajadzīgs D vitamīns, kas veicina vielmaiņu. Galvenie šā vitamīna avoti uzturā ir treknas zivis (skumbrija, lasis, siļķe), ikri, sviests, olas dzeltenums, siers un pētersīļi. Papildus var lietot kalciju saturošos preparātus, taču speciāliste apgalvo, ka veselam cilvēkam līdz 25 gadu vecumam tādas vajadzības nav. Jāatceras – kalcija pārdozēšana nav ieteicama, jo rada lieku slodzi nierēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Magnijs ir ceturtā visvairāk sastopamā minerālviela cilvēka ķermenī, Aptuveni puse no kopējā daudzuma atrodas kaulos, tāpēc tas uzturā jāiekļauj biežāk. Produkti, kas satur magniju: dateles, žāvētas plūmes un aprikozes, pupiņas, soja, griķu medus, auzu un griķu biezputra, rieksti, klijas, pilngraudu maize, tumšā šokolāde un kakao.
Lai mazinātu iekaisuma risku, atvieglotu sāpes un stīvumu locītavās, jāuzņem omega-3 taukskābes, kuras atrodamas zivīs un to eļļā.

Atjaunot skrimšļa struktūru, mazināt sāpes, palielināt kustību amplitūdu un uzlabot vispārējo locītavu darbību palīdzēs uztura bagātinātāji, kas satur glikozamīnu. Tas ir dabīgs eskstrakts, ko iegūst no krabju, omāru un garneļu apvalkiem. Organismā glikozamīns vai tā polimēri atrodami gandrīz visos audos, bet visvairāk – locītavu skrimšļos. Taču glikozamīns nav brīnumlīdzeklis un, ja skrimšļa deģenerācijas apjoms ir ievērojams, ar uzturu to atjaunot nav iespējams.

Iekaisuma procesu, sāpes locītavās un stīvumu mazina mežrozīšu paaugļi – 100 gramu satur pusi no dienai nepieciešamās minerālu devas.

Nātrijs no organisma izvada minerālvielas, tāpēc tā lietošana uzturā (pamatā vārāmā sāls veidā) tiek uzskatīta par nopietnu riska faktoru locītavu slimību attīstībā.
Savukārt gāzēto dzērienu sastāvā ir daudz fosfātu. Pārmērīga to uzņemšana vairo osteoporozes riskus – šo dzērienu vietā labāk izvēlēties dabīgās sulas vai ūdeni.

Skābenes, rabarberi, redīsi un spināti satur daudz skābeņskābes, kas kairina nervus un traucē uzsūkties kalcijam. Taču šajos produktos ir arī daudz noderīgu vielu, tāpēc tie nav jāsvītro no ēdienkartes, vien jālieto ar mēru.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.