Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

  8

Stāv rindā pēc “ātrajām mājām”

Pēc būvfirmu novērojumiem, šobrīd privāto saliekamo māju būvniecībā pieprasījums pārsniedz piedāvājumu un dažas firmas klientus pieraksta rindā tikai uz 2019. gada janvāri – februāri.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

“Mājas mums ir tipveida, 6 – 7 dienās ieliekam tām siltinātus un pilnībā nokomplektētus pamatus. Kad tie ir sacietējuši, deviņās dienās uzslienam māju ar pilnu iekšējo apdari. Kā agrāk teica – zem atslēgas. Ej iekšā un dzīvo! Mūsu piedāvāto māju sienas ir no rūpnīcā veidotiem sendvičpaneļiem, kas siltināti ar neoporu. Kā jokojam, veidojas labiekārtots biznesa dzīvoklis uz privātas zemes. Vidējā mājas cena ir aptuveni 55 tūkstoši eiro. Visi materiāli un konstrukcijas ir Eiropā sertificēti un atbilst visprasīgākajiem būvnormatīviem,” stāsta Ojārs Mozerts, “Līvas grupas” tirdzniecības pārstāvis.

Kraso klientu skaita pieaugumu, iespējams, sekmējusi banku attieksmes maiņa. Vēl pirms pāris gadiem tās kreditēja tikai 40% apmērā no mājas vērtības, bet tagad jau bankas kredīta apjoms var pārsniegt 85% no mājas vērtības. Arī kredītprocenti ir zemi un sasniedz ap 2% gadā. Tas ir zemāk nekā inflācija. Arī atdošanas termiņš var sa­sniegt 30 gadus. Ja kāds negrib turēt naudu zeķē un skatīties, kā inflācija to pakāpeniski noēd, ir īstais laiks to ieguldīt mājā. Mēs ražojam pēc vācu standartiem celtas saliekamās mājas – pusotra stāva augstas, 70 – 150 kvadrātmetrus lielas. Modernā laikmetā pats svarīgākais ir laiks, tāpēc akcentējam tā ekonomiju,” spriež O. Mozerts.

Māju gādā kopā ar ainavu

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunākā paaudze vēlas atrasties tuvu pilsētai, kur pieejams interesantāks darbs un mācību iespējas bērniem. Turpretim vidējās paaudzes cilvēki, sākot no četrdesmit gadiem, arvien lielāku interesi izrāda par tradicionālo lauku māju iegādi. It īpaši liels bums bija novērojams šajā vasarā. Pie tradicionālajām lauku mājām parasti ir iekopts dārzs, apkārt aug prāvi koki. Lielu vērību jaunie māju īpašnieki velta tradicionālās koka mājas ārējā izskata – sienu un silueta – saglabāšanai. Tām ir noteikta kultūrvēsturiska papildvērtība, kas lieliski harmonē ar apkārtējo vidi. Ainavas pievienotās vērtības cena šodien bieži veido mājas pamatcenu vai vismaz tās lielu daļu.

Tehniskā ziņā visu, kas atrodas mājā, un pašu māju var pielabot, saremontēt vai nomainīt ar jaunām detaļām. Zinošs būvnieks to izdarīs tādā veidā, lai maksimāli saglabātu ēkas savdabību. Dažreiz īpašnieki ēkas nojauc un uz vecajiem pamatiem tās atjauno, lai īsāks ceļš līdz būvatļaujai.

“Mājas ir kā retroautomobiļi, jo vecākas, jo vērtīgākas,” atzīmē ekobūvniecības eksperts Haijs ­Tučs­­, “RB&B Ekobūvniecības materiālu” valdes loceklis. “Redzu lielu iedzīvotāju aktivitāti šajā tirgus segmentā. Konsultācijas, kā arī mājas siltumbilances uzlabošana un to kvalitatīva restaurēšana mums aizņem arvien lielāku laiku. Ja mājai ir glīta fasāde, noteikti siltinām to ar dabiskiem materiāliem no iekšpuses. Fantastisku guļbūves māju, piemēram, nesen atjaunojām Tīnūžos. Kārtīgi sešus metrus gari guļbūves baļķi, ar laiku ieguvuši tradicionālo pelēko sūbējumu, apkārt izcila ainava. Prieks bija tur strādāt! Prieks, ka Latvijas iedzīvotāji kļūst arvien estētiski izsmalcinātāki un prot novērtēt klasiskas ainavas šarmu. Piedevām dara to, nekautrējoties no modernajām tehnoloģijām un ievērojot energoekonomiju!”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.