Foto: Shutterstock

Mazi tārpiņi meža gaļā… un ēdāja ķermenī! Kā sevi pasargāt? 0

Autore: Anita Reika

Ēdot nepareizi apstrādātu vai nepārbaudītu medījuma gaļu, iespējams inficēties ar trihinelozi – slimību, ko izraisa sīksīki parazīti. Speciālisti uzskata: ja vien meža gaļu vispār ceļ galdā, iespēja inficēties ir samērā liela. Kā sevi pasargāt?

 

Trihinelozes simptomi

* Slikta dūša

* Vemšana

* Caureja

* Nogurums

* Sāpes vēderā

* Plakstiņu un sejas pietūkums

* Acu gļotādas iekaisums

* Niezoši alerģiski izsitumi uz ādas

* Stipra svīšana

* Sāpes locītavās

Pirmie trihinelozes simptomi var parādīties jau 12 stundas vai 2–3 dienas pēc inficēšanās. Vēlāk rodas acu un ādas iekaisums. Ja kāpuri ieviešas diafragmā vai starpribu muskuļos, sākas sāpes elpojot. Smagākos gadījumos novēroti arī koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi.

Trihineloze ir parazitāra infekcijas slimība, kuras ierosinātājs ir parazitārais tārps trihinella. Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm Latvijā savvaļas dzīv-niekos trihinellas atrodamas ļoti bieži. Cilvēka organismā tās var nonākt, ēdot inficētu neapstrādātu vai nepietiekami apstrādātu siltasiņu dzīvnieku gaļu. Slimības pārnēsātāji var būt gan plēsēji, gan visēdāji. No Latvijā medījamiem meža dzīvniekiem ar trihinellām inficēti var būt lūši, vilki, lapsas, jenotsuņi un citi zīdītāji.

Visvairāk jāuzmanās tiem, kuri iecienījuši mežacūkas gaļu. Šīs meža iemītnieces ir vieni no galvenajiem medījamajiem dzīvniekiem Latvijā, turklāt to medības atļautas visu gadu, tātad gaļa pieejama pastāvīgi. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR Parazitoloģijas nodaļas vadītāja un vadošā pētniece Gunita Deksne aicina būt uzmanīgiem, iegādājoties medījuma gaļu un tās izstrādājumus. “Ņemot vērā, ka tikai neliels skaits nomedīto mežacūku tiek oficiāli izmeklētas, nav iespējams pilnvērtīgi novērtēt riskus cilvēkam,” stāsta pētniece.

Piemēram, 2014. gadā nomedīts vairāk nekā 45 000 mežacūku, bet no tām izmeklēts vien nedaudz virs 5000. Saslimšanas gadījumi bijuši visā Latvijā, tāpēc nevar noteikt konkrētu reģionu, kurā slimo dzīvnieku būtu vairāk, kurā – mazāk.

Marķēti produkti drošāki

Foto – Shutterstock

Likumdošanā paredzēts, ka mednieks drīkst nomedīto gaļu izmantot pašpatēriņam, tātad ēst pats un dot ģimenei. Šādā gadījumā pret produktu izplatīšanu nemarķētos iepakojumos, gaļas laboratorisku neizmeklēšanu vai neatbilstīgu uzglabāšanu iebilst nevar neviena Latvijas institūcija. Taču šāda pašdarbība var veicināt trihinelozes izplatību: ja mednieks izplata svaigu medījuma gaļu vai gaļas izstrādājumus, par to pat neprasot samaksu, tas var būt bīstami tiem, kuri neiebilst produktu likt savā šķīvī. Vairākums mednieku vai citu medījumu gaļas cienītāju paļaujas uz literatūrā atrodamiem datiem, ka trihinellas iet bojā 70 grādu temperatūrā, taču Gunita Deksne aizrāda: šādā karstumā bojā iet tikai kāpuri, kas ir bez apvalka jeb cistas. “Gaļā kāpuri atrodas kalcija cistā un ir labi pasargāti. Dažādos pētījumos pierādīts, ka, vārot vai cepot lielus gaļas gabalus, to vidū kāpuri var saglabāt dzīvotspēju – ja gaļas virspusē temperatūra jau sasniegusi nepieciešamos grādus, vidū tā var būt daudz zemāka,” skaidro speciāliste. Tāpat jābūt uzmanīgiem, gaļu žāvējot, sālot un sasaldējot. Latvijā medījuma gaļā atrod trīs veidu trihinellu kāpurus, no kuriem dzīvelīgākais ir arī biežāk sastopamais un, piemēram, mežacūkas gaļā neiet bojā pat mīnus 20 grādos. “Šāda un siltāka temperatūra parasti tiek izmantota ikdienā lietojamajās saldētavās, tāpēc pastāv iespēja, ka trihinellu kāpuri ir dzīvotspējīgi pat pēc gaļas sasaldēšanas.”

 

Arī mājas cūkās un retākos medījumos

Inficēti var būt arī mājas rukši, kas, piemēram, nonākuši saskarsmē ar grauzējiem – trihinelozes pārnēsātājiem. Līdz ar to lauku viensētā rūpīgi koptas un turpat kautas cūciņas gaļu drošības pēc vajadzētu nodot laboratoriskiem izmeklējumiem. Tikai apskatot, nav iespējams noteikt, vai dzīvnieks bijis inficēts. “Mūsu pētījumos esam pieredzējuši, ka vienā gramā gaļas konstatēti vairāki tūkstoši trihinellu kāpuru, taču dzīvnieks raksturots kā liels un veselīgs kuilis,” stāsta BIOR pārstāve.

Kautuvēs kautās mājas cūkas tiek pārbaudītas speciālās laboratorijās, un laika posmā no 2000. līdz 2011. gadam nevienā izmeklētajā dzīvniekā trihinelozes kāpuri netika konstatēti. “Turpretī 2011. un 2014. gadā pirmo reizi desmit gadu laikā atkārtoti tika konstatēti kāpuri divos nezināmas izcelsmes mājas cūku paraugos Daugavpilī, kas diemžēl jau bija nonākušas arī cilvēku patēriņā,” atklāj Gunita Deksne. Gadījums par inficētu gaļu pēdējoreiz reģistrēts 2014. gadā. Toreiz gan cūkgaļa tika iznīcināta. Taču trihineloze var netikt konstatēta ilgāku laiku un tad atkal pēkšņi parādīties. Izskaidrojums – trihinellu kāpuri ir ilgdzīvotāji, organismā spēj pastāvēt pat četrus un vairāk gadus.

Palielinājies to gadījumu skaits, kad trihineloze konstatēta lūšu un bebru gaļā. Pārbaudot lūšu gaļas paraugus, kāpuri atklāti gandrīz vienmēr (85–100% gadījumu). Arī bebra gaļā pēdējos gados bijuši kāpuri, un tas pierāda, ka inficēti var būt arī dzīvnieki, kas nav plēsēji un ikdienā uzturā nepatērē gaļu.

Mednieku atbildība

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece Ilze Plīkša skaidro: ja mednieks vēlas mazumtirdzniecībā izplatīt medījuma gaļu, iepriekš medījums ar visu ādu un iekšējiem orgāniem jānogādā PVD atzītā uzņēmumā vai reģistrētā medījumu apstrādes vietā, kur to pārbauda un atbilstīgos apstākļos apstrādā. Medniekam arī jābūt reģistrētam šajā dienestā kā mājražotājam un jānodrošina, ka produkti tiek ražoti un uzglabāti atbilstīgos apstākļos, kā arī marķējumā jānorāda visa nepieciešamā informācija par sastāvu, derīguma termiņu, ražotāju un gaļas izcelsmi. Iegādājoties šādu produktu, pircējs var būt drošs, ka gaļa ir pārbaudīta un risks saslimt mazināts.

 

Atmaskojam mītu

Tiem, kas medījuma gaļai mēdz uzdzert stipro alkoholu, jo uzskata, ka tādējādi viss tiek dezinficēts, der atcerēties: trihinellas spēj izdzīvot pat kuņģa skābajā vidē, tāpēc grādīgās dziras tās nespēj iznīcināt.

 

Cik bieži saslimst

Latvijā 2014. gadā reģistrēti pieci saslimšanas gadījumi, savukārt 2015. gadā – četri.

Dažkārt mednieki paziņām uzdāvina medījuma gaļas konservus, kas visbiežāk ir bez marķējuma un bez jebkādas informācijas par to saturu. Pieņemt un lietot šos produktus vai ne, protams, ir uzticēšanās jautājums. “Daļa mednieku apzinās inficēšanās risku, bet izmeklējumus neveic un gaļu pārstrādā rūpnieciskajos konservos, kur augstas temperatūras un spiediena rezultātā trihinellas, iespējams, iet bojā. Bet pētījumi šajā jomā nav veikti, tātad pierādījumu nav!” uzsver Gunita Deksne. Īpaši bezatbildīgi rīkojas mednieki, kuri medību atlikumus vai uzturā nelietojamos nomedītos dzīvniekus atstāj mežacūku barošanās vietās. Dzīvnieki, kas ar šiem pārpalikumiem mielojas un, iespējams, inficējas, pēc tam var tikt nomedīti, un inficēšanās aplis sākas no jauna.

Kā sevi pasargāt

* Iegādājieties produktus, kas ražoti legālās tirdzniecības vietās, no legāliem ražotājiem.

* Ēdiet laboratoriski pārbaudītu gaļu.

* Medījuma gaļu pirms lietošanas pārtikā termiski apstrādājiet pietiekami augstā, vismaz 70 grādu temperatūrā. No brīža, kad tā sasniegta, jāturpina gaļu karsēt vismaz divas stundas.

* Sāliet, žāvējiet, marinējiet un kūpiniet tikai pārbaudītu gaļu.

 

Konsultantes GUNITA DEKSNE, pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR Parazitoloģijas nodaļas vadītāja, vadošā pētniece

Saistītie raksti

Ilze Plīkša,Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Veselam
Latvijā atkārtots ar Covid-19 inficēto skaita antirekords 5
3 stundas
LE
LETA
Veselam
Latvijā no slimnīcas izrakstīti 10 Covid-19 pacienti, atklāj, cik jauni ievietoti
4 stundas
AK
Aiva Kalve
Veselam
Ēd našķi un notievē? Tumšās šokolādes veselīgie noslēpumi
8 stundas
LE
LETA
Veselam
Apliecinājumu par izveseļošanos no Covid-19 varēs sniegt jebkurš ārsts 1
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Tagad atļauj interešu izglītības apguvi klātienē vienas klases skolēniem vai ģimenes locekļiem
9 stundas
LE
LETA
Veselam
Pētījums, atklāj, cik katram no mums vidēji izmaksā gaisa piesārņojums
9 stundas
LE
LETA
Veselam
Vai maskas kopā ar citiem pasākumiem patiešām palīdz ierobežot vīrusa izplatību? 4
19 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Mēs taču nedzīvojam kapos!” Keris par Covid-19 pārspīlējumu un mūsu veselības patiesajiem datiem 37
19 stundas
KD
Krista Dzidzēviča
Ziņas
Sejas maskas būs jāvelk arī taksometros 2
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kāds Covid-19 slimnieks 16.oktobrī braucis vilcienā Rīga-Zilupe; pasažierus aicina novērot savu veselības stāvokli 1
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vāc parakstus par atļauju lietot alkoholu publiskās vietas Covid-19 pandēmijas laikā 2
22 stundas
LE
LETA
Veselam
Kuros novados patlaban visaugstākā saslimstība ar Covid-19? 3
22 stundas
LE
LETA
Veselam
Latvijā atkārtots ar Covid-19 inficēto skaita antirekords 5
3 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Sauca par trakiem suņiem, sita pa ugunsgrēka trauksmes pogu un pretojās,” “Depo” stāsta par agresīvo pircēju 6
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 konstatēts autobusa šoferim. Nosauc, kādos maršrutos viņš braucis
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Laikapstākļi pasliktināsies. Prognoze ceturtdienai
1 stunda
SV
Sandra Vensko
Ziņas
Sandra Vesko: Radošie cilvēki jau jūtas kā palikuši bez darba
46 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
Tiek laupīta emocionālā inteliģence! Dekāns Bērziņš par attālināto mācību trūkumiem 8
6 stundas
LE
LETA
Laukos
“Pēc ilgas un smagas cīņas esam sasnieguši pagrieziena punktu!” ES dalībvalstis vienojas par reformām
5 stundas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Ziņās pirms 100 gadiem: Krievijas gūsteknis, palkavnieka dēls Sergejs Glagoļevs izbēdzis
2 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Cepuri “Es mīlu Trampu” nēsāju visu laiku! Latvieši par priekšvēlēšanu dzīvi ASV 22
21 stundas
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Zinātniski apstiprināts D3 vitamīna līderis Latvijā
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Urzula un Severīns
4 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Kautiņš “Rīgas satiksmes” autobusā! Pasažieris ar suni uzbrūk šoferim
18 stundas
LE
LETA
Ziņas
Nekontrolējamais Covid-19: varētu ierobežot alkohola tirdzniecību un likt nēsāt maskas arī darba vietās 11
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Magones vīrs Žanis nonāk konfliktā ar ierēdņiem: ” Jums ir nauda? Iedosiet man naudu?” 11
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Rajecka: “Bērns ir vislielākā laime, kas sievietei vien var būt!” 7
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
4 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Vai pareizi nolemt nerīkot 11. un 18. novembra parādes?
20 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Iepauzē, atpūties, padzer siltu tēju un paskaties kādu filmu! Horoskopi 21.oktobrim
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Latvijas Radio korī konstatēta saslimšana ar Covid-19
16:29
SV
Sandra Vensko
Ziņas
Sandra Vesko: Radošie cilvēki jau jūtas kā palikuši bez darba
16:18
LE
LETA
Ziņas
Bezmaksas piedāvā apdullinošas maskas un apzog. Policija skaidro, vai tā ir taisnība
16:01