Foto – Shutterstock

Mitruma režīms 2

Šī problēma šķiet visiem sen zināma, jo parādījās pati pirmā: pakešu logi dabisko gaisa apmaiņu mājoklī vairs nepieļauj, ja vien pēc montāžas nav palikušas šķirbas starp ailu un rāmi, arī tā sauktā mikrovēdināšanas sprauga starp rāmi un vērtni to pienācīgi nenodrošina, tāpēc telpās krājas mitrums, ko paši (arī mājdzīvnieki, ēdiena gatavošana, jo īpaši uz gāzes pavarda, veļas mazgāšana un žāvēšana utt.) vien ražojam, un tas ilgākā periodā daudziem ir beidzies dramatiski, pat ar pelējuma sēni un dažādām alerģijām.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Vainot tikai modernos logus šajā principiāli jaunajā situācijā nedrīkst, jo vienlaikus pieļautas gluži citas kļūdas. Iespējams, eiroremonta trakumā dzīvoklī arī spraugas zem durvīm kļuvušas tik šauras, ka vakaros istabā vairs neredz gaismu spīdam, bet virtuvē ventilācijas lūku cieši noslēgusi gofrētā caurule, kurā gaisu pa reizei izpūš tikai mazjaudīgs tvaiku nosūcējs. Ja tā gadījies arī nezināšanas dēļ, pārāk uztraukties vai tērēties laikam nav vērts, var iztikt gan bez papildu piespiedu ventilācijas, gan smalkas gaisa rekuperācijas, arī borēt lieku caurumu fasādē nav nepieciešams, daudzdzīvokļu namos to pat nedrīkst darīt! Pats gudrākais variants – biežāk atvērt logus, lai vasarā ielaistu telpās arī mušas vai odus, bet ziemā – drusku pasaldētu puķes. Tiesa, šādai siltuma šķērdēšanai ir vajadzīga liela pilsoniska drosme, ko sapratuši arī ražotāji. Tāpēc jau vairākus gadus mūsu firmās ir pieejama, piemēram, franču Aereco mikroventilācijas sistēma, ko iespējams ierīkot arī veco plastmasas logu vērtnēs, ja vien tās ir vismaz 50 cm platas. Tas ir tāds glīts panelītis, kas pats sāk piegādāt telpai svaigu gaisu, ja relatīvais mitrums tur pārsniedz 50%. Viss noslēpums ir membrānā, kura piebriest gluži kā cilvēka mati ūdenī, un tad tajā atveras mikroporas, kas nodrošina šo procesu, iztiekot bez papildu barošanas avota vai speciāla mēraparāta. Ierīci iespējams darbināt arī manuāli, atverot gaisa padevi pēc izjūtas. Kopā ar uzstādīšanu tā izmaksā ap 90 eiro, spējot nodrošināt patīkamu klimatu 20–25 m2 telpā. Protams, joprojām spēkā ir principiālais nosacījums – mājoklī tomēr jāatbrīvo piekļuve ventilācijas šahtai, kur siltajam un mitrajam gaisam aizplūst!

Iespējams, šis ir variants, kas piemērots daudziem lietotājiem. Pasūtot jaunus logus, rūpnīcā iestrādāta Aereco ventilācijas sistēma izmaksā krietni lētāk.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.