Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: SHUTTERSTOCK

Mazam asinsvadam sīkāks stents 1

Parasti stenti asociējas ar sirds asinsvadiem, mazāk zināms, ka tos ievieto arī citos, piemēram, kāju vai vēdera dobuma lielajos asinsvados, vai pat ar asinsriti nesaistītās vietās, teiksim, žultsvados. Ar ko atšķiras stenti, ko izmanto insulta ārstēšanā?

Reklāma
Reklāma
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem 259
Lasīt citas ziņas

“Atkarībā no asinsvada, ko ārstē, atšķiras stenta diametrs, cietības vai elastīguma pakāpe. Galvas asinsvados liek smalkākus stentus, lai tie netraumētu galvas asinsvadus un varētu izvairīties no asinsvadu sieniņas bojājuma vai atslāņošanās,” atklāj Sanita Ponomarjova.

Ja liels trombs nosprostojis kādu no galvas asinsvadiem, izmanto specializētu stentu tromba izvilkšanai. Mikroskopiskais stents, iekļuvis trombā, atveras un to “iesūc”. Ja trombs ir liels, reizēm to nākas izņemt pa daļām. Šādu stentu asinsvadā atstāj tikai retos gadījumos.

CITI ŠOBRĪD LASA
Parasti pastāvīgā stenta ievietošana notiek pēc tam, kad trombs jau izņemts. Tā ir mazinvazīva procedūra, kas noris vietējā narkozē, izdarot dūrienu pacienta cirkšņa artērijā. Vispirms tajā uzmanīgi ievada garu un tievu caurulīti – mikrokatetru, kas virzās uz aortu un tālāk pa asinsvadu tīklojumiem uz miega artēriju. Caur to sākas stenta sarežģītais ceļojums uz sašaurinājumu smadzeņu asinsvados, kuru kontrolē rentgeniekārta. Sākumā stents ir saspiests, bet, nonācis vajadzīgajā vietā, tiek izplests. Ja arī pēc stenta izplešanas asinsvada diametrs nav pietiekams, to paplašina ar speciāla balonkatetra palīdzību. Šādas procedūras veic invazīvie radiologi un kardiologi arī Latvijas lielajās reģionālajās slimnīcās.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.