Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: SHUTTERSTOCK

Sanita Ponomarjova stāsta, ka šāda procedūra nepieciešama vairāk nekā pusei insulta pacientu, kuriem ir kakla jeb miega artēriju sašaurinājums, jo tas ļauj izvairītie no insulta atkārtošanās. Reizēm šaurās vietas miega artērijās novērš arī ar operāciju, kuras laikā mehāniski iztīra bojāto asinsvadu. 1

Pierādīts, ka pēc miega artērijas stentēšanas tiek novērsts atkārtotu insultu risks un uzlabojas asinsrite galvas smadzenēs, bet pacientiem ar vertebrālo artēriju sašaurinājumu tā samazina arī reiboņus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Veselam
Izrādās, ka kanēlis patiesībā nemaz netop no kanēļkoka. 4 ēdienu viltojumi jeb produkti, kas nemaz nav tie, par ko tos uzskatām
Lasīt citas ziņas

“Stents galvas asinsvados paliek uz visiem laikiem. Lai neveidotos trombi, gadu pēc tā ievietošanas pacientam jālieto medikamenti, kas novērš trombu veidošanos un iespējamu to pielipšanu stenta sieniņām. Obligāti jāatmet smēķēšana, jākontrolē asinsspiediens un ķermeņa svars, vairāk jākustas,” tā dzīvi ar protēzi galvas asinsvadā raksturo ārste. Ja stents sašaurinās, to vienmēr var paplašināt ar balona katetru, piepūšot sašaurinājuma līmenī.

Drīzā nākotnē arī insulta pacientu ārstēšanā, iespējams, tiks izmantoti bioabsorbējošie stenti, kas tiek gatavoti no īpaša materiāla, kas laika gaitā pilnībā uzsūcas organismā un jau tiek lietoti sirds asinsvadu paplašināšanai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.