Foto – AFP/Scanpix/LETA
Foto – AFP/Scanpix/LETA
Foto – AFP/Scanpix/LETA

Pēc sākotnējām tradīcijām pastāv nevis viena, bet neskaitāmas čakru sistēmas 1

To ir ļoti daudz! Teorija par smalko ķermeni un enerģētiskajiem centriem, čakrām (čakras, padmas, ādhāras, lakṣyas utt.) ir cēlusies no tradicionālās tantriskās jogas, kas attīstījās VII – XIV gs. un pastāv vēl šodien. Vēlīnajā Tantrā (pēc 900.gada) katrs virziens noformulēja savu čakru sistēmu, bet daži – pat vairākas. Atkarībā no izmantotajiem rakstiem, var pētīt piecu, sešu, septiņu, deviņu, desmit, piecpadsmit, divdesmit vienas, divdesmit astoņu un vēl vairāk čakru sistēmas. Mācība par septiņām čakrām, kuru pārzina rietumu jogi, ir tikai viena no daudzām, turklāt visai netipiska.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Kura no šīm sistēmām ir īstā? Lūk, šī ir pirmā svarīgā neizpratne par šo mācību. Čakras nav fiziskā ķermeņa orgāni, par tām nevar iegūt precīzus faktus. Enerģētiskais ķermenis ir neparasts un mainīgs kā jebkura nemateriāla un pārjūtīga parādība. Tam var būt jebkurš skaits čakru atkarībā no cilvēka un tā jogas praktizēšanas.

Tomēr ir vairāki enerģētiskie centri, kurus var atrast visās sistēmās: vēdera, sirds un pakauša apvidū, visi cilvēki šajās ķermeņa daļās izjūt emocionālus un garīgus pārdzīvojumus. Taču pirmavotos var atrast neskaitāmas čakru sistēmas, un mācības “pareizums” ir atkarīgs no konkrētās garīgās prakses. Piemēram, ja strādājat ar pieciem elementiem, tad izmantojiet piecu čakru sistēmu, ja strādājat ar sešu dievību enerģijām, tad izmantojiet sešu čakru sistēmu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.