Villahas skolā audzēkņi pašgatavoto ēdienu gan apēd paši, gan pacienā viesus.
Villahas skolā audzēkņi pašgatavoto ēdienu gan apēd paši, gan pacienā viesus.
Foto – Ilze Kuzmina

Teju piektdaļa otro iespēju neizmanto 0


Jāsaka gan – neraugoties uz skolu aktīvo darbību un to, ka otrās iespējas skolās mācījušies jau 80 000 jauniešu, Francijā joprojām 23,6 procenti jauniešu ir bez darba. Skaitļi liecina, ka mācības otrās iespējas skolā devušas labumu 62 procentiem no visiem audzēkņiem. Teju ceturtdaļa absolventu pēc tam apgūst kādu amatu, 11 procenti dodas uz uzņēmumiem, kur viņiem solītas apmācības un darbs, bet piektdaļa absolventu, kaut arī nav ieguvuši kvalifikāciju, tomēr ir atraduši darba devēju, kas gatavs ar viņiem noslēgt darba līgumu.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Veselam
Psihiatre safabricējusi informāciju pacientes ambulatorajā kartē, lai “uzliktu viņu uzskaitē”: “Es esot lauzusi kāju, un man esot seksuālā disfunkcija” 8
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Piemēram, Helēna Klarisa, ar ko tikos Lillē, mācības bija pametusi 16 gadu vecumā ģimenes problēmu dēļ – tā pārcēlās tik bieži, ka viena mācību gada laikā meitene nomainīja pat četras skolas. Taču viņa pat vēl nebija pabeigusi apmācības otrās iespējas skolā, kad ieguva sekretāres darbu. “Tas gan nebija mans sapņu darbs, taču ar kaut ko bija jāsāk, tāpēc tam piekritu,” stāsta meitene. “Tomēr vēlāk atgriezos skolā, lai te man palīdzētu atrast citu ceļu.” Tagad Helēna Klarisa ir izturējusi konkursu, lai piedalītos kādā tālmācības programmā ar sociāli kulturālu ievirzi.

Cita pieredze ir Viktoram Lannojam, kurš pēc skolas absolvēšanas vispirms noslēdza īstermiņa darbu līgumu ar apkaimē lielāko dzērienu piegādes uzņēmumu un sāka tur pildīt pasūtījumu komplektētāja pienākumus. Vēlāk ieguva kravas automašīnas vadītāja tiesības un nu strādā par šoferi ekspeditoru šajā pašā uzņēmumā, un jau ticis pie beztermiņa darba līguma.

CITI ŠOBRĪD LASA
Jāpiebilst, ka pērn pat teju 40 procenti Lilles skolas absolventu devās apgūt amatu, bet 18,2 procenti pameta arī otrās iespējas skolu, nepabeidzot apmācības.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.