
Padomi, kā atpazīt nogatavojušos arbūzu 0
Tu, iespējams, esi dzirdējis dažādus veidus, kā noteikt, vai arbūzs ir gatavs: klauvēšana un dobas skaņas klausīšanās, augļa svara novērtēšana, vizuālie rādītāji kā dzelteni plankumi vai “cukura pumpiņas” uz mizas.
Taču Brittenburgs uzsver, ka lielākā daļa šo metožu nav uzticamas. Faktiski, pēc tam, kad arbūzs ir novākts, ir grūti noteikt tā gatavību.
“Arbūzi jānovāc tikai tad, kad tie ir gatavi, tāpēc veikalos tiem jau vajadzētu būt gataviem lietošanai,” skaidro viņš.
Lauksaimnieks izmanto četrus rādītājus:
-lapu savīšana – pirmā zīme, ka auglis tuvojas gatavībai;
-izžuvusi daļa starp kātu un augli – vissvarīgākais rādītājs.
-dzeltenais plankums uz arbūza apakšas – vieta, kas skārusi zemi. Ja tas ir intensīvi dzeltens (nevis balts vai bāls), tad, visticamāk, auglis ir gatavs.
Vai arbūzi turpina nogatavoties pēc novākšanas?
Atšķirībā no, piemēram, melones, arbūzi pēc novākšanas vairs nenogatavojas. Tāpēc visdrošākais veids, kā iegūt labu arbūzu – pirkt no uzticama piegādātāja.
“Labākos arbūzus visbiežāk atradīsit zemnieku tirdziņos,” saka Brittenburgs. “Pērkot tieši no audzētāja, ir lielāka kvalitātes kontrole un īsāks ceļš no lauka līdz ledusskapim.”