Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka ir sociālo zinātņu maģistre komunikācijas jomā, mediju jomā strādājusi vairāk nekā 20 gadus.
Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka ir sociālo zinātņu maģistre komunikācijas jomā, mediju jomā strādājusi vairāk nekā 20 gadus.
Foto – Ieva Lūka/LETA

  4

NEPLP kandidātiem izvirzītās prasības

* Saskaņā ar Elektrisko plašsaziņas līdzekļu likumu NEPLP sastāvā ir pieci locekļi, kurus amatā uz pieciem gadiem ievēl Saeima. Padomes locekļus var ievēlēt atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

* Par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa kandidātu var izvirzīt Latvijas pilsoni, kam deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, kam ir augstākā izglītība, vismaz piecus gadus ilga profesionālā vai akadēmiskā pieredze plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā, laba reputācija un kas atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes loceklis nedrīkst būt:

CITI ŠOBRĪD LASA

1) politiskās partijas vai politisko partiju apvienības amatpersona;

2) elektroniskā plašsaziņas līdzekļa kapitāla daļu īpašnieks;

3) sodīts par tīšu noziegumu, ja viņš nav reabilitēts vai sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Pēc pašreizējās informācijas, visi 11 izvirzītie kandidāti atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem.

NEPLP kandidāti un viņu atbalstītāji

Ivars Āboliņš (izvirzījusi Latvijas Žurnālistu savienība, nodibinājums “Nākotnes fonds”, Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera) – žurnālists ar 17 gadu pieredzi, kuras laikā strādājis dažādos medijos – gan drukātajos, gan elektroniskajos (NRA, “Diena”, “Klubs”, “Playboy”, Latvijas radio, LTV) . Atspoguļojis dažādas tēmas – kriminālziņas, ceļojumus, sportu, gatavojis lielās intervijas. Tādēļ arī kontaktu loks viņam ir plašs un pozitīvu rekomendāciju par Āboliņu deputātiem sniegušas tādas organizācijas kā Izglītības un kultūras centrs, Āgenskalna baptistu draudze, jaunatnes organizācija “Apollo 13”, biedrība “Sabiedriskās izmeklēšanas birojs”, Latvijas Hokeja federācija, motosporta biedrība “Stuntfighters Team Latvia”. Atzinumos tiek slavēts kā godprātīgs un nosvērts nozares profesionālis.

Aija Ansone (izvirzījusi biedrība “Eizenšteins un dēli”) – SIA “Platforma filma” (viens no uzņēmuma dibinātājiem ir bijušais LNT īpašnieks Andrejs Ēķis) valdes priekšsēdētāja, filmu un TV reklāmu producente, pasākumu režisore. 2008. gadā Liepājas Universitātē ieguvusi sabiedrisko attiecību speciālistes izglītību.

Reklāma
Reklāma

Ieva Beitika (izvirzījusi pati sevi) – komunikācijas zinātņu doktore un LU Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzēja. Tiek vērtēta kā eksperte sabiedrisko mediju problemātikā, par ko arī gatavojusi un aizstāvējusi promocijas darbu. Piedalījusies mediju politikas pamatnostādņu izstrādē, konsultējusi pašreizējo NEPLP. Pazinēji raksturo kā “labu teorētiķi, bet ar pārāk mazu praktisko pieredzi”. Pozitīvu rekomendāciju sniegusi Latvijas Raidorganizāciju asociācija.

Patriks Grīva (izvirzījusi biedrība “Par legālu saturu”) – radio dīdžejs ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi, arī producents un uzņēmējs. Ieguvis izglītību uzņēmējdarbības un vadības jomā kā kultūras menedžeris. Pozitīvu atzinumu sniegušas: biedrība “Sabiedriskās izmeklēšanas birojs”, Latvijas Komerciālo radiostaciju asociācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Nikolajs Lācis (izvirzījusi Latvijas Komerciālo radiostaciju asociācija) – lielāko daļu savas karjeras strādājis vadošos amatos dažādos uzņēmumos, kas vairāk saistīti ar celtniecību vai nekustamo īpašumu tirdzniecību (“Auto Eiropa”, “Kalnozols celtniecība”, “Ranka K”, “Pro Kapital Latvia”, “Merks”, “R2A”).

Žanna Helmane (izvirzījis nodibinājums “Ekumeniskais mediju padomes fonds”) – neatkarīgā žurnāliste, vairāk zināma kā reliģiskā TV raidījuma “Vertikāle” veidotāja. Arī iepriekš kandidējusi uz NEPLP, bet līdz šim neveiksmīgi. Pozitīvas atsauksmes par viņu iesniegušas lielākoties dažādas reliģiskās un labdarības organizācijas: biedrība “Asociācija ģimene”, Sabiedriskās izmeklēšanas birojs, LU Tuvo Austrumu studiju centrs, profesionālo audžuģimeņu apvienība “Terēze”, sociālās aprūpes centrs “Latgale”, Latvijas Zobārstu asociācija, Augstākais reliģijas zinātņu institūts, dažādi mākslinieki, kā arī katoļu un luterāņu mācītāji.

Jānis Lielpēteris (izvirzījusi biedrība “Par legālu saturu”) – pašreizējais NEPLP Monitoringa centra vadītājs. Pirms tam strādājis par juristu un tiesneša palīgu. Latvijas Universitātē ieguvis jurista kvalifikāciju un profesionālo maģistra grādu tiesību zinātnē. Pozitīvas atsauksmes sniegušas dažādas elektronisko mediju jomas organizācijas: Latvijas Raidorganizāciju asociācija, Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija, Latvijas Interneta asociācija, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija.

Gunta Līdaka (izvirzījusi Latvijas Raidorganizāciju asociācija) – Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore. Sociālo zinātņu maģistre komunikācijas jomā, mediju jomā strādājusi vairāk nekā 20 gadus, sākusi LTV ziņu dienestā, bijusi “Panorāmas” reportiere, LTV informatīvi dokumentālo programmu daļas direktore. 90. gadu vidū bijusi arī NEPLP (toreiz – Nacionālā radio un televīzijas padome) locekle, vēlāk TV5 programmu direktore. Pozitīvus atzinumus sniegušas biedrības “Par legālu saturu” un “Sabiedriskās izmeklēšanas birojs”.

Dainis Mjartāns (izvirzījis Latgales plānošanas reģions) – pašreizējais NEPLP loceklis, kas atbild par radio nozares pārraudzību. Pirms tam strādājis laikrakstā “Diena”, radio “Free Europe”, bijis projektu vadītājs “Radio SWH”, redaktors un sabiedrisko attiecību vadītājs vairākās izdevniecībās. Pozitīvus atzinumus sniegušas organizācijas: “IMLO Lat-Ireland. LTD”, Reģionālo televīziju asociācija, Latgales plānošanas reģions, biedrība “Upītes jauniešu folkloras kopa”, biedrība “Latgolys Saeima”.

Vita Anda Tērauda (izvirzījusi Latvijas žurnālistu asociācija) – politikas pētniece, bijusī “Sorosa fonda Latvija” izpilddirektore. Deviņdesmito gadu vidū bijusi valsts reformu ministre. Savu karjeru sākusi astoņdesmito gadu vidū Vašingtonā (ASV) kā radio “Amerikas Balss” žurnāliste.

Sanita Upleja-Jēgermane (izvirzījusi Latvijas Žurnālistu asociācija) – žurnāliste ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi, lielākoties strādājusi laikrakstā “Diena”, kopš 2011. gada – žurnāla “Ir” ārštata žurnāliste.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.