Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
30. septembris, 2015
Drukāt

Rudens dabas aptieka vilkābele un pīlādzis

1. Vilkābele

1no2
Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
Vilkābeles augļu un auzu pārslu dzēriens

• 1 kg vilkābeles augļu

• 100 g cukura

• 300 g auzu pārslu

• 3 l ūdens

Nomazgātus, krāsnī sautētus vilkābeles augļus izberž caur sietu. Pieber cukuru un pielej auzu pārslu novārījumu, ko iegūst, vakarā pārslas aplejot ar ūdeni, no rīta uzvārot un atdzesējot.

Farmācijas doktore, profesore Vija Eniņa dzērienu īpaši iesaka novārgušiem cilvēkiem, kā arī veciem ļaudīm, kuri sirgst ar fun­kcionāliem sirds un asinsvadu darbības traucējumiem.

Foto – Shutterstock

Gan vilkābelei, gan pīlādzim ir skaisti oranžsarkani augļi, tie uzlabo asinsriti un satur daudz vitamīnu.

Fitoterapeita Artūra Tereško ārsta praksē bijuši gadījumi, kad vilkābeles preparāti ļoti labi sader ar dažiem medikamentiem, ko lieto sirds mazspējas ārstēšanai. Efektu var panākt, kombinējot pavasarī vāktos vilkābeles ziedus un rudenī, septembrī un oktobrī, pilnībā nogatavojušos auglīšus. Saulainās dienās tos žāvē atklātā laukā vējā, siltās telpās vai krāsnīs. Izžāvēta droga ir oranžā vai tumšsarkanā krāsā.

Novārījumu gatavo, ņemot vienu ēdamkaroti sasmalcinātu augļu uz vienu glāzi ūdens. Dzer pa trešdaļai vai pusglāzei 2–3 reizes dienā pirms ēšanas.

Daļa vilkābeles aktīvo vielu ekstrahējas tikai spirtā, tāpēc mājās var gatavot arī šādus izvilkumus.

Žāvētus vilkābeles augļus ieteicams samalt un pievienot miltu izstrādājumiem, tādējādi iegūstot gan papildu vērtību, gan savdabīgu garšu. No apgrauzdētiem augļiem var gatavot tēju, bet no svaigiem – ievārījumu, ķīseli, džemu, papildināt konditorejas izstrādājumus.

  1. Vilkābele
  2. Pīlādzis

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+