Mobilā versija
+3.5°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
16. janvāris, 2014
Drukāt

Vai klijas tiešām ir veselīgas? (2)

Foto - LETAFoto - LETA

“Gribēju uzzināt par kliju maizi. Vai tā ir tik veselīga, kā runā? Klijās parasti uzkrājas viss sliktais, bet te, lūk, cep maizē un saka, ka tās 
labas zarnu traktam. Zinu, ka zemnieki graudus pirms kulšanas miglo ar Raundapu, lai tos vienmērīgāk nokaltētu un būtu mazāks mitruma procents.”
 Rasma Rīgā

Vidzemes slimnīcas uztura speciāliste Linda Šlēziņa ir pārliecināta: ja graudu apstrādes procesā tiek ievērotas visas likumā noteiktās normas, proti, graudus nedrīkst novākt ātrāk par noteikto laiku, kas pagājis kopš to pēdējās apstrādes – miglošanas, problēmu nav. Augu aizsardzības līdzekļi sadalās (reaģē) noteiktā laikā, un, kad tas pagājis, graudos šie preparāti vairs nav konstatējami. Cita lieta, protams, ir zemnieka godaprāts.

Mūsdienās viss uz šīs zemes jāvērtē riska un ieguvuma skatījumā. Līdzīgi kā ar risku, ko apzināmies, ejot uz rentgenizmeklējumiem, – ja izvērtējam, ka tas var mūs pasargāt no daudz smagākām veselības problēmām. Ja jāizvēlas starp lielražotāju audzētu vistu, cūku un lasi no zivaudzētavas, mēs saprotam, ka tas darīts ar XXI gadsimta tehnoloģijām un biznesa domāšanu, 
taču šajā gadījumā svarīgas ir omega 
3 taukskābes, kas ir šādā lasī. Tāpat ir ar maizi – tajā esošās šķiedrvielas ir daudz būtiskāks faktors nekā piesārņojuma iespējamība.

Klijas, omega 3 taukskābes un citas sastāvdaļas mūsu organismam ir tikpat svarīgas kā akmens laikmetā (mūsu DNS kopš tā laika mainījušās par nieka 0,005%) par spīti tam, ka domāšana mainījusies no vajag ēst uz vajag nopelnīt, izmantojot šo produktu ieguvē dažādus steidzinātājlīdzekļus.

Pavērojiet, kam pievērsušies pasaules zinātnieki, kuri pēta pārtiku, – tās lielākoties ir nevis ķimikālijas pilngraudu produktos, bet gan rafinētie miltu produkti, kas, iespējams, ir īstie vaininieki, kāpēc zemeslodi nospiež arvien lielāks svars.

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Jautājums ir aktuāls, pārtikas klijām netiek taisītas analīzes par raundapa u.c. ķimikāliju klātbūtni. Ar zemnieka godaprātu nepietiek. Mums taču ir vesela labi apmaksāta institūcija,kam jāuzrauga, lai būtu veselīga pārtika, bet Latvijā, diemžēl , tā neko nedara. Ja kartupeļi izvārot kļūst tumši, tad nav gadījies nopirkt īsto šķirni, jo katra šķirne ir paredzēta noteiktam mērķim: cietei, čipsiem, lopbarībai utt. Jāmeklē rakstos! Lai veicas!

  2. kā tagad miglo laukus,lai tikai izspiestu lielāku ražu ,nopērciet tos pašus Latvijā audzētus lielsaimnieku kartupeļus ,izvārot viņi paliek pelēki,garšas nekādasun ko var gribēt gribēt no graudiem ,desmitiem gadu no vietas ,sēj vienā vieta tikai graudus un uztur viņus ,lai izaudzētu ar nepartrauktu miglošanu ,redzēju aizaugušu sīpolu lauku ,pirms vākšanas nost miglo ,lai nokalstu nezāle,un sakam ,ka tas notiek ārzemēs,tā kā labu apetīti

Draugiem Facebook Twitter Google+