Mobilā versija
-4.3°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Otrdiena, 6. decembris, 2016
31. augusts, 2015
Drukāt

Vietējo eļļu vērtība mūsu ēdienkartei

1. Lini

1no3
Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs
Foto – Valdis Semjonovs

Rapšu, linsēklu un kaņepju eļļa, veselas un smalcinātas linsēklas, kaņepju pavalgs… Vietējo eļļas augu vērtība vairs nav jāpierāda.

Katrai nācijai ir īpaši līdzekļi, lai pāragri nenovecotu vai nesaslimtu. Latvieši kopš senseniem laikiem lietojuši linsēklu eļļu, un ārsti arī mūsdienās iesaka 1–3 ēdamkarotes pievienot maltītei, jo auksti spiestā linsēklu eļļā ir neaizvietojamās omega-3, omega-6 un omega-9 polinepiesātinātās taukskābes, ko organisms pats nespēj sintezēt, tāpēc jāuzņem ar pārtiku. Šīs taukskābes ir enerģijas avots un piedalās organisma šūnu veidošanā, kā arī bioloģisko regulatoru – prostaglandīnu – sintēzē. Tādējādi linsēklu eļļa nepieciešama augšanai, laktācijai, dzimumfunkcijām, normālai smadzeņu darbībai, tauku veidošanai un vielmaiņai audos, kā arī holesterīna samazināšanai asinīs.

Šo eļļu drīkst izmantot tikai aukstiem ēdieniem, bet ne karsēšanai. Tā lieliski sader ar krējumu, biezpienu un zaļumiem, tāpēc piemērota salātu mērcēm. Sajaucot ar medu, eļļas vērtīgo vielu uzsūkšanās palielinās.

Svaigai eļļai jābūt dzeltenai, caurspīdīgai, ar patīkamu smaržu. Garša ir viegli rūgtena, ar specifisku piegaršu, kas ne katram var patikt. Eļļa jāuzglabā noslēgtā traukā tumšā vietā, vēsumā. Pēc pudeles atvēršanas jāizlieto četru mēnešu laikā. Kad produkts kļūst duļķains, staipīgs un ar vecu tauku smaku, tas ir sabojājies.

Uzturā vēl var lietot linsēklas, kas satur 35–45% eļļas. 100 gramos sēklu ir arī 30–35% diennaktī nepieciešamo šķiedrvielu. Tās lieto kā ārstniecisku līdzekli gremošanas slimību – kuņģa, zarnu gļotādas iekaisumu, gastrīta, kolīta, aizcietējumu – ārstēšanā. Lai attīrītu organismu un uzlabotu zarnu trakta darbību, pietiek apēst divas tējkarotes sasmalcinātu linsēklu, uzdzerot daudz šķidruma. Var piemaisīt arī auzu putrai, bezpiedevu jogurtam. No linsēklām gatavo ķīseli, vienu ēdamkaroti sēklu ieberot termosā un aplejot ar glāzi verdoša ūdens. Ļauj nakti ievilkties, bet rītā pievieno glāzi silta, vārīta ūdens un dienas laikā trīs reizēs izdzer šo porciju.

  1. Lini
  2. Rapsis
  3. Kaņepes

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+