“Bite Latvija”
“Bite Latvija”
Foto: Ieva Čīka/LETA

Darbiniekiem piedāvā psihoterapeita konsultācijas 0

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) “Better Life Index” dati liecina, ka 11% darba ņēmēju šajās valstīs strādā 50 un vairāk stundas katru nedēļu, nespējot sabalansēt darbu un privāto dzīvi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj 10
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Lasīt citas ziņas

Eksperti to atzīst par vienu no mūsdienu darba vides aktuālākajām problēmām, kas var rezultēties arī dažādās arodslimībās.

Mobilo sakaru operators BITE visiem uzņēmuma darbiniekiem jaunajās veselības apdrošināšanas polisēs iekļāvis psihoterapeita apmeklējuma iespēju, darbinieku vidū aktualizējot jautājumus par stresa vadību un uzsverot, ka darba un privātās dzīves balansam ir jābūt arī ikviena darba devēja atbildībai.

Atpūta ir būtisks labsajūtas indikators

CITI ŠOBRĪD LASA

OECD norāda, ka laiks, ko cilvēki pavada, lai atpūstos un veltītu sev, ir būtisks darbinieku labsajūtas indikators. Darba dienās tam jāvelta vismaz 15-16 stundas diennaktī, kas tostarp iekļauj arī laiku maltīšu ieturēšanai, gulēšanai, hobijiem, atpūtai (piemēram, TV skatīšanās, dažādas spēles u.tml.), socializācijai ar ģimeni un draugiem, savas personīgās fiziskās un mentālās labsajūtas veicināšanai u.tml.

Būtiska loma darba un privātās dzīves līdzsvara veicināšanā ir arī stresa līmenim, ar ko ikdienā saskaras darba ņēmēji. Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra norāda, ka katrs otrais darba ņēmējs Eiropā saskarās ar pastāvīgu stresu darba vietā.

Viens no spēcīgākajiem faktoriem, kas izraisa stresu, ir pārāk garas darba stundas, tātad – darba un privātā laika nelīdzsvarotība.

“Ikviena biznesa veiksme, darba efektivitāte un darbinieku veiktspēja, ir atkarīgas arī no tā, kāda ir darbinieku labsajūta. Lai to panāktu visaugstākajā līmenī,

ir ļoti būtiski veicināt darba un privātās dzīves balansu darbinieku vidū.

Par to ir jābūt atbildīgiem ne tikai darbiniekiem, spējot noteikt robežas, kad darba stundas “iezogas” privātajā laikā un sekojot līdzi savai mentālajai pašsajūtai.

Tāpat arī darba devējam ir jāizrāda rūpes par darbiniekiem, jāsekmē viņos izpratne, ka mentālajai pašsajūtai ir svarīga loma un laiks sev ir pašsaprotama nepieciešamība. Tāpēc šogad uzņēmuma darbinieku veselības apdrošināšanas polisēs esam iekļāvuši psihoterapeita apmeklējuma iespēju,” stāsta BITES sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Una Ahuna – Ozola.

Uzsver mentālās labsajūtas nozīmi

Tas vienlaikus ir solis šīs problēmas aktualizēšanai plašākā mērogā, aicinot arī citus uzņēmumus veicināt darba un privātās dzīves balansu savā kolektīvā. Tāpat U. Ahuna – Ozola uzsver, ka ir svarīgi runāt tieši par darbinieku mentālās labsajūtas nozīmi, ko lielā mērā ietekmē darba un privātā laika balanss, iespēja veltīt laiku sev, jo mūsdienās tā darba vidē bieži vien tiek atstāta “otrajā plānā”.

Reklāma
Reklāma

Piemēram, novembri BITE izsludinājusi par mentālās veselības mēnesi uzņēmumā, darbinieku vidū aktualizējot jautājumus par stresa vadību, izdegšanas sindromu, skaidrojot mentālās veselības nozīmi, kā arī organizējot dažādas aktivitātes ķermeņa un prāta veselībai.

Apzinātības prakses pasniedzējs Ansis Jurģis Stabingis norāda, ka lai gan katram cilvēkam tās var būt atšķirīgas,

visbiežākās pazīmes, kas liecina par nespēju noturēt darba un privātās dzīves balansu, ir, piemēram, darba kavēšana, pārlieku ilga uzkavēšanās darba vietā, darba ražīguma samazināšanās,

emocionālā nestabilitāte, darba laika izmantošana personīgo lietu risināšanai (gan pa telefonu, gan fiziski), arī nevīžība ārējā izskatā.

“Darba devējiem ir ļoti svarīgi apzināties, ka bez darbiniekiem viņi vieni galā netiks. Ikdienā tas prasa vienkāršas, cilvēciskas rūpes un interesi par darbinieku labsajūtu, kas var izpausties kaut vai kā ikdienišķi jautājumi: kā Tev iet, vai viss ir labi, varbūt varu kaut kā palīdzēt? Savukārt darbiniekiem ir svarīgi apzināties, ka runāt par vēlmi sabalansēt privāto dzīvi un darbu, ir normāla 21. gadsimta prakse”, viņš papildina.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.