Rīgas apstādījumi ziemā 20. gs. sākumā.
Rīgas apstādījumi ziemā 20. gs. sākumā.
Arhīva foto

Pirms 130 gadiem Vērmaņdārzā tapa unikāla ledus pils 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Pirms 130 gadiem “Dienas Lapa” ziņoja: “Ledus pils Vērmaņa dārzā laikam jau līdz svētdienai būs gatava, vismazākais tiktāļ, ka tajā jau taps laista publika apskatīšanai.

Apbrīnojama gan šī ēka katram, kas tādu vēl nav redzējis. Tur viss no skaidra ledus, kā sienas, jumts, tēli, galdi, krēsli, krāsnis, lukturi, gultas u.t.t.
CITI ŠOBRĪD LASA

Visa šī ietaise Polciena kungam izmaksājusi savus 3 līdz 4 tūkstošus rubļu. Viņas meistars ir Aleksandrovs iz Pēterburgas. Bezmaz 100 strādnieku pie ledus pils uzcelšanas strādājuši veselu augu mēnesi.”

Ledus pili kā Ziemassvētku atrakciju rīdziniekiem līdzās jau tradicionālajai parka slidotavai bija sarūpējis Vērmaņdārza restorāna īpašnieks Adalberts Polciens. Ledus figūras Rīgai bija kas iepriekš neredzēts, tādēļ būvei, ko atklāja svētdienā, 16. decembrī, tika veltīta liela uzmanība.

Avīzes apgalvoja, ka pils esot tāda pati, kāda 1740. gadā uzcelta Pēterburgā un pēc tam vēlreiz turpat 1888. gadā. Runa bija par ledus pili, ko 1740. gada 6. februārī galma āksta precībām par godu uz Ņevas ledus lika uzcelt cariene Anna Joanovna jeb Anna I. Tai bija trīs istabas – zāle, kabinets un guļamistaba ar visu, kas tajās iederas, “zināms, viss no ledus”.

Netrūka ne ledus spilvenu un segu uz gultas, ne ledus kurpju pie tās. Kamīnā pat bija sakrauta “ledus malka”.

Ledus pils ieeju greznoja divi ledus torņi, ledū cirstas figūras un lielgabali. Lielāka efekta labad vakarā visu izgaismoja elektriskās spuldzes un tā saucamās bengāliskās ugunis. Pili atvēra apskatei no plkst. 13 dienā līdz plkst. 23 vakarā. Ieejas maksa tajā sākotnēji bija ļoti liela – rublis pieaugušajiem un 50 kapeikas bērniem. Vēlāk gan to samazināja uz pusi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.