Pirms 110 gadiem mēģinājums novērst Pirmo pasaules karu. Izniekotas miera sarunas 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Pirms 110 gadiem Krievijas impērijas ostā Baltišportā, kā tolaik sauca Igaunijas Paldiskus, tikās Krievijas cars Nikolajs II un Vācijas ķeizars Vilhelms II. Abus valdniekus, kas bija brālēni, pavadīja ģimenes un augsta ranga Krievijas un Vācijas valdības amatpersonas.

Cars Baltišportā atbrauca ar savu jahtu “Štandart”, bet ķeizars ar savējo “Hohenzollern”. Tikšanās mērķis bija nogludināt abu ambiciozo lielvaru briestošās ārpolitiskās domstarpības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Praktiski, tas bija pēdējais mēģinājums novērst Pirmo pasaules karu, par kura tuvošanos varēja vien nojaust, bet kura iespējamībai neviens lāgā neticēja. Tā bija arī pēdējā Nikolaja II un Vilhelma II tikšanās. Baltišportas sarunas ritēja draudzīgā garā un noslēdzās bez rezultātiem, jo monarhi lielākoties tērēja laiku, pieņemot parādes, ejot viens uz otra jahtām izklaidēties un stāstot viens otram pie galda anekdotes.

Bet ārlietu resori pēc tam izplatīja presei domātus paziņojumus, ka Baltišportas tikšanās “atkal apstiprinājusi tradicionālo draudzību un radniecīgo tuvību starp abiem valdošajiem namiem”, taču abas impērijas saglabājušas savu skatījumu uz “miera un politiskā līdzsvara saglabāšanu Eiropā”. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Sazonovs atmiņās vēlāk rakstīja, ka kuluāros diplomātiskais darbs tomēr ritējis.

Vācija vēlējusies, lai Krievija lielāku ārpolitisko uzmanību velta Tālo Austrumu virzienam, kur auga Japānas ietekme, un atstāj mierā Balkānus. Krievija tādā orientācijas maiņā nebija ieinteresēta.

SAISTĪTIE RAKSTI