Foto: Valdis Semjonovs

Stāda līdz Jāņiem 2

Ja pavasarī dāliju gumi nemostas, telpu apsilda līdz +10…+15 °C, lai augus motivētu dzīt asnus. Dālijas jāstāda siltā un labi apžuvušā augsnē. Nepatikšanas sākas, ja zeme vēl ir auksta un arī slapja. Tāpēc gumus labāk iestādīt mazliet vēlāk, nekā sapūdēt.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 158
Lasīt citas ziņas

Dzintars stādīšanas laiku nosaka, vērojot ķiršu kokus, jo to ziedēšanas laikā parasti ir salnas divas naktis pēc kārtas. “Līdumiņos” 3500–4000 dāliju sāk stādīt maijā pēc salnām un dara to līdz Jāņiem. Vēlāk nav jēgas, jo dālijas nepaspēs uzziedēt un tām neizaugs gumi. Ja dārzniekam nav vaļas līdz Jāņiem iestādīt visas dālijas, atlikušās var mēģināt saglabāt noliktavā vēl vienu ziemu.

Gumus Dzintars sadala stādīšanas laikā pavasarī. No cera atdala vienu vai vairākus dzīvelīgākos gumus, lai katram būtu vismaz viens asns.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Līdumiņu” dārzā dālijas stāda garās dobēs, divās rindās izvietojot atšķirīgas šķirnes, lai tās neizgāztos, bet viena otru noturētu bez atbalsta mietiņiem. Dobes veido nedaudz augstākas, lai tik viegli nevarētu uzlīst gliemji. Izvietojot dālijas aptuveni pusmetra attālumā, kuplie krūmi ar laiku saplūst kopā un no apakšas nespēj izspraukties nezāles. Tas ir ļoti svarīgi, jo, ja nezāles dabū virsroku, dālijas neaug. Ja puķēm viss patīk, tās var izstiepties vairāk nekā metru garas.

– Dālijas vislabāk aug labi iekoptā, dziļi sastrādātā, irdenā, auglīgā augsnē. Mēslot var divējādi – ar organisko mēslojumu vai minerālmēsliem. Ja izmanto kūtsmēslus vai sapropeli, tos iestrādā rudenī vai pavasarī pirms aršanas. Nedrīkst pārdozēt, jo tad dzinumi pavasarī izstīdz, veido pārmērīgu lapojumu un augiem nepietiek spēka gumu veidošanai. Var arī audzēt, lietojot tikai minerālmēslus. Kompleksos minerālmēslus iestrādā pavasarī, sagatavojot augsni, – stāsta kolekcionārs. – Savā dārzā dālijas mēsloju minimāli, tās aug dabiskos apstākļos. Apčubināt nozīmē – ravēt, reizi divās dienās noplūkt vecos ziedus un, protams, izrādīt mīlestību. Dālijām nevar ļaut briedināt sēklas, citādi tās uz laiku pārtrauc ziedēt. Ja stādījumu apstrādātu ar ķīmiskiem augu aizsardzības līdzekļiem, būtu milzīga atšķirība – dālijas būtu spilgtākas, leknākas, taču mākslīgi radītais man nešķiet pieņemams, tas ir pārspīlējums.

UZZIŅA

Pašlaik pasaulē audzē vairāk nekā 5000 dāliju šķirņu. Latvijā varētu būt aptuveni 3000 šķirņu. Katru gadu ieved aizvien jaunas ārzemju šķirnes un arī pie mums selekcionē jaunas.

PADOMI 

• Dālijas var izrakt, kad tām izauguši un nobrieduši gumi. Ja izrok par agru, proti, vēl nenosalušas dālijas, tās aptuveni pēc nedēļas noliktavā var dzīt jaunos dzinumus. Nav cita varianta, kā vien šos dzinumus nolauzt, lai gumi dotos uz guļu.

• Gumi nedrīkst par daudz sažūt. Var darīt vienkārši – ietīt gumu avīzē, ielikt plastmasas maisiņā un glabāt gandrīz jebkurā vietā. Var arī ielikt plastmasas maisiņā, tukšās vietas aizpildīt ar svaigām skujkoku skaidām un glabāt +5…+10 °C.

• Vēsā telpā, kur nav caurvēja, dāliju ziedi saglabājas svaigi vismaz trīs dienas. Ūdeni vāzē var paskābināt ar divām ēdamkarotēm galda etiķa uz litru ūdens.

• Ziedkāta griezuma vietu (2–3 cm) uz 15–20 sekundēm iemērc verdošā ūdenī – tad no kapilāriem iznāk gaisa burbuļi. Tā dara arī ar saulespuķēm, tikai tās ūdenī patur ilgāk – 30 sekundes. Ūdenī liek kātus bez lapām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.